20793963_10212088013069027_677240792_o (1)

O mnie
mgr Alicja Naruć

Jestem absolwentką studiów licencjackich Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, studiów magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu na kierunku dietetyka, a także studiów podyplomowych z Psychodietetyki na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym we Wrocławiu, gdzie zdobyłam wiedzę na temat psychologicznych aspektów odżywiania oraz skutecznego motywowania w zmianie zachowań zdrowotnych. W ramach pracy magisterskiej prowadziłam badania na temat stosowania znanych diet alternatywnych wśród Polek, analizując ich popularność, wpływ na masę ciała oraz zdrowie. W trakcie studiów odbywałam liczne praktyki, m.in. w szpitalach, poradniach specjalistycznych, domach opieki społecznej, przedszkolach oraz szkołach.

W pracy z pacjentem najważniejsze jest dla mnie dostosowanie planu żywieniowego do indywidualnych preferencji, umiejętności kulinarnych oraz współistniejących schorzeń. Nie uznaję tzw. „diet cud”, głodówek oraz niekonwencjonalnych metod redukcji masy ciała, zmuszających pacjenta z rezygnacji z jego ulubionych potraw.

Podejmowana przeze mnie w trakcie studiów 4-letnia praca w „Kuchniach Świata” pozwoliła mi na poznanie bogatego asortymentu zdrowej żywności, produktów orientalnych ich właściwości odżywczych, zdrowotnych oraz sposobów wykorzystania w kuchni, a także pozwoliła na wzbogacenie układanych jadłospisów oraz rozwijanie pasji, jaką jest gotowanie.

W trakcie swojej kariery zawodowej współpracowałam z:

  • Centrum Medycznym EuroMediCare – przychodnią we Wrocławiu
  • Poradnią dietetyczną Akademia Diety
  • Placówkami komercyjnymi promującymi zdrowy styl życia

Na bieżąco biorę udział w konferencjach oraz szkoleniach z zakresu żywienia człowieka.