Rejestracja tel: 733 377 010

Burger wołowy

Składniki:

400g mielonej wołowiny
4 bułki grahamki
4 duże liście sałaty / miks sałat / rukola
4 plastry mozarelli (ok. 1/2 kulki)
1 pomidor
4 cienkie plasterki cebuli
2 ząbki czosnku
200g jogurtu naturalnego
sól, pieprz, papryka mielona, majeranek do smaku

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 4 porcje

Kcal: 420

Fast-foody na zdrowej diecie? Czemu nie! Grahamka, sos na bazie jogurtu, dobrej jakości wołowina i warzywa, sprawiają że taki burger jak najbardziej wpisuje się w ramy zdrowego odżywiania. Przygotowuje się go zaledwie 15 minut, więc będzie idealnym daniem dla osób zapracowanych, które twierdzą że przygotowanie zdrowego posiłku wymaga stania przez długie godziny w kuchni. Efekt końcowy zadowoli nawet wybrednych fast-foodożerców 🙂

Przygotowanie:
Mięso wołowe przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką oraz rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Dokładnie wymieszać, następnie uformować 4 kulki i delikatnie je rozpłaszczyć formując burgery. Rozgrzać dobrej jakości patelnię teflonową lub grillową i nie dodając tłuszczu włożyć na nią mięso. Smażyć z obu stron po ok. 3-4 minuty. Pod koniec smażenia położyć na nich po plasterku mozarelli, przykryć pokrywką.
Przygotować sos: gęsty jogurt naturalny wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą oraz pieprzem. Posmarować nim przekrojone na połówki bułki. Podgrzać je w mikrofalówce z funkcją grilla około 2-3 minuty lub w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Złożyć burgera: na bułkę z sosem położyć sałatę, burgera z mozarellą, pomidora oraz cebulkę. przykryć drugą połówką bułki, lekko docisnąć. Można wbić w środek patyczek do szaszłyka, żeby całość dobrze się trzymała.

Dodaj komentarz

avatar