Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Chlebek bananowy na mące owsianej

Składniki:

3 spore dojrzałe banany
3 jajka
2 szklanki mąki owsianej
50 g ksylitolu
80 g roztopionego masła / oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Czas przygotowania: do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 12 porcji

Kcal: 188

Chlebek bananowy jest jednym z najprostszych wypieków, których spokojnie można się podjąć, nawet jeśli nie mamy w tym dużego doświadczenia. To również świetny sposób na wykorzystanie zalegających, ciemniejących i mało ciekawie wyglądających bananów 🙂 Przepis można nieco zmodyfikować i nie dodawać ksylitolu, jeśli wolimy mniej słodkie desery lub np. uatrakcyjnić go dodając np. posiekane suszone owoce, orzechy włoskie lub wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę, ksylitol oraz cynamon. W osobnej misce rozgnieść widelcem lub zblendować banany, wymieszać je z jajkami, roztopionym masłem oraz ekstraktem waniliowym. Składniki wymieszać ze sobą i odstawić na ok. 5 minut. Keksówkę o dł. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę. Piec około 60 min., do suchego patyczka. Kroić po ostudzeniu.

 

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux