Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Pieczone paszteciki pełnoziarniste z pieczarkami

Składniki:

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
125 ml mleka
25 g masła
7 g drożdży suszonych / 25 g świeżych
1 łyżeczka cukru / miodu / syropu klonowego
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
500 g pieczarek
2 łyżki oleju
2 cebule
sól, pieprz do smaku

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Średnie

Porcje: 20 porcji

Kcal: 65

Jako że zaczął się grudzień, najwyższa pora zacząć testować świąteczne przepisy 🙂 Takie paszteciki są doskonałym dodatkiem do wigilijnego barszczu, ale świetnie nadadzą się nie tylko na święta. Myślę, że mogą stanowić fajną przekąskę na spotkania, czy imprezy. Mąka pełnoziarnista jest dość ciężka, więc dajmy ciastu więcej czasu na wyrośnięcie. Do farszu można dodać również kapustę kiszoną, którą można poddusić razem z pieczarkami lub w wersji mniej lekkiej – nieco startego, żółtego sera 🙂

Przygotowanie:
Mąkę (wsypać najpierw 180 g, resztę zostawić do posypania jeśli będzie taka konieczność), suszone drożdże, sól oraz cukier wymieszać w misce. Dodać niecałe 2 żółtka, ciepłe mleko oraz miękkie masło i zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli używamy świeżych drożdży, rozpuszczamy je w ciepłym mleku i dodajemy cukier lub inne słodzidło i odstawiamy na kilka minut aż zaczyn zacznie się pienić; dodajemy go wówczas do mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 1h, przykrywając ściereczką.
W międzyczasie cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać umyte i pokrojone w kosteczkę pieczarki, poddusić razem aż zmiękną a woda, którą puszczą odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, podzielić go wzdłuż na 2 części. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wzdłuż brzegu każdej z nich układać farsz pieczarkowy, końce ciasta zakleić, a następnie obrócić łączeniem w dół i lekko spłaszczyć dłonią. Tak przygotowane długie pasy z farszem podzielić na porcje. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut (jeśli mamy chłodno w mieszkaniu możemy wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 50 st.). Pozostałą część żółtka wymieszać z odrobiną mleka i posmarować paszteciki z wierzchu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piec około 25-30 minut.
Wartość energetyczna 1 pasztecika: 65 kcal
Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂 
0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux