Rejestracja tel: 733 377 010

Pieczone serowe oponki na mące owsianej

Składniki:

200g półtłustego twarogu
200g mąki owsianej
50g mąki pszennej pełnoziarnistej + do ewentualnego podsypania
2 łyżki jogurtu greckiego
50g masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
4 łyżki ksylitolu

 

 

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Średnie

Porcje: 16 porcji

Kcal: 126

Zbliża się tłusty czwartek, czyli dzień w którym królują pączki, faworki i i inne tłuste, smażone w głębokim tłuszczu słodkości. Zawsze powtarzam moim pacjentom, że zjedzenie tego rodzaju wypieku w ten dzień nie jest niczym złym, o ile oczywiście na jednym poprzestaniemy 🙂 Jeśli natomiast będzie Wam mało proponuję alternatywnie wybrać zdrowszą i lżejszą wersję – pieczoną i bazującą na mące owsianej, oczywiście bez cukru. Do wykorzystania nie tylko raz w roku!

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Masło zmiksować z ksytlitolem. Kiedy masa nabierze nieco puszystości dodać twaróg, jogurt oraz jajka, zmiksować wszystko razem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodawać do zmiksowanej masy serowo-jajecznej. Zagnieść ciasto (może się trochę lepić, ale nie powinno zostawać na dłoniach – gdyby tak było można dosypać nieco mąki). Odrywać kawałki ciasta, rolować je w „wałeczki”, które następnie łączyć ze sobą końcami (nie wałkowałam ciasta i nie wykrajałam go szklanką jak w klasycznych przepisach na oponki). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (ja piekłam je w dwóch partiach po 8 sztuk). Piec 15 minut aż delikatnie się zrumienią. Ostudzić.

Wartość energetyczna 1 oponka: 126 kcal

Dodaj komentarz

avatar