Rejestracja tel: 733 377 010

Razowe ciasto dyniowe z orzechami włoskimi

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 szklanka puree z dyni*
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju/roztopionego masła
3/4 szklanki ksylitolu
50 g orzechów włoskich
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 tabliczki czekolady 70

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Trudne

Porcje: keksówka 25cm

Kcal: 542

Dynia to obowiązkowa pozycja jeśli chodzi o jesień. Nadaje ona potrawom piękny, pomarańczowy kolor – nawet wypiekom z mąką razową, które mają tendencję do nabierania ciemniejszych odcieni. Do ciasta wykorzystałam mąkę razową i przyznam, że obawiałam się nieco o jego konsystencję – że będzie ciężkie i dość zbite. Jak widać na załączonym obrazku ciasto pięknie wyrosło, dynia nadała mu wilgotność a przyprawy charakterystyczny, piernikowy posmak. Polecam na do jesiennej, weekendowej kawy 🙂

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 170 st. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. W jednej misce przygotować składniki suche: mąkę przesiać, dodać ksylitol, posiekane orzechy włoskie, sodę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, olejem, ekstraktem waniliowym. Dodać do nich puree z dyni i wymieszać. Składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Ciasto przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika i piec około 1h aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej po 1 łyżce mleka aż do osiągnięcia ładnej, aksamitnej i lejącej konsystencji. Polewą posmarować ciasto. Zostawić do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

avatar