Rejestracja tel: 733 377 010

Śródziemnomorska sałatka z białą kaszą gryczaną

Składniki:

1/3 woreczka kaszy gryczanej niepalonej
60g fety
1/3 awokado
3 suszone pomidory
5 oliwek
łyżeczka soku z cytryny
łyżka koperku

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 1 porcja

Kcal: 415

Był taki okres w moim życiu, że w ramach lunchu/drugiego śniadania jadłam tylko kanapki. Zapewne wiele z Was tak robi i nie można się dziwić – jest to szybka, sycąca i łatwa do zabrania opcja, do tego łatwa do zapakowania i można ją jeść rękami. Plusów jest mnóstwo, ale… ile można jeść to samo? Drugą sprawą jest też fakt, że jedzenie kanapek na śniadanie, lunch i kolację nie do końca zgadza się z realizowaniem zalecenia żywieniowego mówiącego o różnorodności spożywanych potraw. Dlatego też zachęcam do wyprobowania takiej oto sałatki. Każdy z nas ma pojemnik, czy nawet pusty słoik w domu. A zabranie dodatkowo widelca moim zdaniem nie stanowi wielkiego problemu nie do rozwiązania. Nie dajmy się rutynie, nie jedzmy samych kanapek 🙂

Przygotowanie:
Kaszę ugotować, ostudzić. W międzyczasie pokroić awokado w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wrzucić do miski. Dodać pokrojone suszone pomidory, oliwki w plasterki, fetę w kosteczkę. Dodać przestudzoną kaszę oraz koperek. Wymieszać.

Dodaj komentarz

avatar