Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Superczekoladowe ciasto z czerwonej fasoli – bez mąki!

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli
1 banan
3 jajka
1/3 szklanki ksylitolu (ok. 70 g) lub 100 g erytrolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki rozpuszczonego masła klarowanego / oleju kokosowego
100 g gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao)
2 łyżki kakao
szczypta soli

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 8 porcji

Kcal: 284

Po wcześniejszej próbie z rewelacyjnym kokosowym ciastem z białej fasoli, nadeszła pora na wypróbowanie wersji czekoladowej. Wypiek przerósł moje wszelkie oczekiwania – ciasto przypomina klasyczne brownie – jest bardzo aromatyczne i wilgotne, z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekolady 🙂 Dodatkowo dzięki czerwonej fasoli ma całkiem sporą ilość białka. Naprawdę warto wypróbować!

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. Tortownicę (18-20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło lub olej również upłynnić, ostudzić. Fasolę, banana oraz jajka dokładnie zblendować na gładką masę (nie powinno być w niej grudek). Do masy dodać ksylitol, ekstrakt waniliowy, sodę, sól, kakao, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz masło lub olej i ponownie zblendować lub wymieszać dokładnie łyżką. Przelać to przygotowanej wcześniej tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut.

Thermomix:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st. Tortownicę (18-20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną na kawałki czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, roztopić 3 min/60°C/obr. 2.
  3. Dodać odsączoną fasolę, jajka, pokrojonego na kawałki banana, ksylitol lub erytrytol, ekstrakt waniliowy, sodę oraz kakao, zmiksować przy pomocy kopystki 1 min/obr. 8. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec 45-50 minut.

0 0 głosów
Article Rating
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Marta
Marta
1 rok temu

Dwa razy wymieniony jest olej / masło w przepisie -> prośba o weryfikację bo jest to trochę mylące …

2
0
Dodaj komentarz do wpisux