Rejestracja tel: 733 377 010

Tagiatelle w kremowym sosie z botwinki

Składniki:

10 g oliwy z oliwek
5 g masła
60 g pora (ok. 1/2 małego)
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
200 g bulionu warzywnego
1 pęczek botwinki z dość dużymi buraczkami
Sól i pieprz do smaku
150 g makaronu z pszenicy durum
3-4 łyżki tartego parmezanu/koziego sera
Opcjonalnie kiełki do dekoracji

Czas przygotowania: do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 2 porcje

Kcal: 468 kcal

Na oliwie z dodatkiem masła zeszklić pokrojonego w półplasterki pora. W międzyczasie dodać starty czosnek i tymianek. Dodać drobno pokrojone buraczki z botwinki (u mnie było ich 250 g po obraniu, jeśli macie mniejsze dodajcie też mniej płynu) i bulion, gotować 10-12 min do miękkości, następnie zmiksować. Dodać pokrojone na kawałki łodygi i liście botwinki i gotować jeszcze 5-7 min, doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Dodać sos botwinkowy i dokładnie wymieszać. Włożyć do talerzy, posypać tartym parmezanem, udekorować kiełkami.

Wartości odżywcze 1 porcji tagiatelle w kremowym sosie z botwinki to:
468 kcal
19,3 g białka
13,1 g tłuszczu
70,3 g węglowodanów

tagiatelle w sosie z botwinki

Dodaj komentarz

avatar