Tagiatelle w kremowym sosie z botwinki
Na oliwie z dodatkiem masła zeszklić pokrojonego w półplasterki pora. W międzyczasie dodać starty czosnek i tymianek. Dodać drobno pokrojone buraczki z botwinki (u mnie było ich 250 g po obraniu, jeśli macie mniejsze dodajcie też mniej płynu) i bulion, gotować 10-12 min do miękkości, następnie zmiksować. Dodać pokrojone na kawałki łodygi i liście botwinki i gotować jeszcze 5-7 min, doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić i włożyć z powrotem do garnka. Dodać sos botwinkowy i dokładnie wymieszać. Włożyć do talerzy, posypać tartym parmezanem, udekorować kiełkami.
Wartości odżywcze 1 porcji tagiatelle w kremowym sosie z botwinki to:
468 kcal
19,3 g białka
13,1 g tłuszczu
70,3 g węglowodanów