Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

O mnie
mgr Alicja Naruć

Jestem dietetykiem klinicznym z 7-letnim doświadczeniem zawodowym oraz ogromną pasją do gotowania, którą wykorzystuję w codziennej pracy z pacjentami. Najważniejszym elementem współpracy jest dla mnie dostosowanie planu żywieniowego do indywidualnych preferencji, umiejętności kulinarnych oraz stanu zdrowia. Nie uznaję tzw. „diet cud”, niepotrzebnych eliminacji, magicznych suplementów, głodówek oraz niekonwencjonalnych metod redukcji masy ciała, zmuszających pacjenta z rezygnacji z jego ulubionych potraw. Staram się zawsze znaleźć „złoty środek”, który pozwoli na to, aby nawet w diecie redukcyjnej pozwolić sobie na zjedzenie pizzy, domowych frytek, czy ulubionego deseru, osiągając przy tym fantastyczne rezultaty. Jednym z moich top 5 talentów według testu Gallupa, który wykorzystuje w pracy jest szeroko pojęte naprawianie – od skutków zdrowotnych nieprawidłowego odżywiania czy restrykcyjnych diet, po naprawdę utraconej motywacji czy błędnego przekonania odnośnie diety (naprawdę nie trzeba jeść samych sałatek i rezygnować z pieczywa i ziemniaków oraz z wszelkich spotkań towarzyskich i wyjść do restauracji żeby schudnąć). Każdą osobę i każdy problem lubię analizować indywidualnie i bardzo precyzyjnie, dlatego w swoim gabinecie pracuje jednocześnie z ograniczoną ilością osób. W ten sposób jestem w stanie zapewnić swoim klientom maksimum czasu zarówno na konsultacjach jak i w razie potrzeby utrzymać stałą opiekę i wsparcie mailowe również między wizytami. Przeczytaj, co piszą o mnie moi klienci. 

Specjalizuje się przede wszystkim w dietoterapii nadwagi i otyłości, insulinooporności, chorób tarczycy i choroby Hashimoto oraz zespołu jelita drażliwego (IBS), a także dietach wegetariańskich, dla osób aktywnych fizycznie oraz jadłospisach z wykorzystaniem urządzenia Thermomix®.

Podejmowana przeze mnie w trakcie studiów 4-letnia praca w „Kuchniach Świata” pozwoliła mi na poznanie bogatego asortymentu zdrowej żywności, produktów orientalnych ich właściwości odżywczych, zdrowotnych oraz sposobów wykorzystania w kuchni, a także pozwoliła na wzbogacenie układanych jadłospisów o dania z różnych regionów świata oraz rozwijanie swojej pasji do gotowania. Doświadczenie w części kulinarnej zdobywałam również w ramach współpracy z firmą Vorwerk, gdzie w latach 2018-2019 jako specjalista ds. przepisów kulinarnych (recipe developer) tworzyłam przepisy pod urządzenie Thermomix® oraz na platformę Cookidoo® (m.in. kolekcje przepisów z niskim indeksem glikemicznym, wegańską wysokobiałkową czy pełnowartościowe sałatki, dostępne na platformie Cookidoo®). Dzięki takim doświadczeniom kładę ogromny nacisk na to, aby proponowane przeze mnie potrawy były zdrowe, ale jednocześnie ciekawe, proste i smaczne, a jadłospisy w gusta osób z którymi współpracuje. W każdym układanym przeze mnie menu bazuję ponadto na maksymalnym wykorzystaniu zakupionych produktów, tak aby uniknąć marnowania żywności. 

Jestem absolwentką studiów licencjackich Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu (2012 r.), studiów magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu na kierunku dietetyka na Wydziale Lekarskim (2014 r.), a także studiów podyplomowych z Psychodietetyki na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym we Wrocławiu (2015 r.), gdzie zdobyłam wiedzę na temat psychologicznych aspektów odżywiania oraz skutecznego motywowania w zmianie zachowań zdrowotnych. W trakcie studiów odbywałam liczne praktyki, m.in. w szpitalach, czy poradniach specjalistycznych, dzięki którym zdobyłam wiedzę na temat żywienia w różnych jednostkach chorobowych.

W trakcie swojej kariery zawodowej współpracowałam z:

Na bieżąco biorę udział w konferencjach oraz szkoleniach z zakresu żywienia człowieka, aby stale aktualizować swoją wiedzę i we współpracy z klientami bazować na aktualnych wynikach badań naukowych.

W roku 2019 ukończyłam również szkolenie SOIT i aktualnie znajduje się na liście specjalistów polecanych insulinoopornym fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie.

Alicja Naruć – ZnanyLekarz.pl

Newsletter

Zapisz się do newslettera

Spokojnie, nie będę notorycznie zaśmiecać Ci skrzynki – odezwę się raz

na jakiś czas z informacją nowościach, zmianach albo zupełnie

darmowych produktach do zgarnięcia 😊

.
Scroll Up