20793963_10212088013069027_677240792_o (1)

O mnie
mgr Alicja Naruć

Jestem dietetykiem klinicznym z ogromną pasją do gotowania, którą wykorzystuję w codziennej pracy z pacjentami. Najważniejszym elementem współpracy jest dla mnie dostosowanie planu żywieniowego do indywidualnych preferencji, umiejętności kulinarnych oraz stanu zdrowia. Nie uznaję tzw. „diet cud”, głodówek oraz niekonwencjonalnych metod redukcji masy ciała, zmuszających pacjenta z rezygnacji z jego ulubionych potraw. Staram się zawsze znaleźć „złoty środek”, który pozwoli na to, aby nawet w diecie redukcyjnej pozwolić sobie na zjedzenie pizzy, czy ulubionego deseru, osiągając przy tym fantastyczne rezultaty.

Podejmowana przeze mnie w trakcie studiów 4-letnia praca w „Kuchniach Świata” pozwoliła mi na poznanie bogatego asortymentu zdrowej żywności, produktów orientalnych ich właściwości odżywczych, zdrowotnych oraz sposobów wykorzystania w kuchni, a także pozwoliła na wzbogacenie układanych jadłospisów oraz rozwijanie swojej pasji do gotowania. Doświadczenie w części kulinarnej zdobywałam również w ramach współpracy z firmą Vorwerk, gdzie jako specjalista ds. przepisów kulinarnych (recipe developer) tworzyłam przepisy pod urządzenie Thermomix® (m.in. kolekcje przepisów z niskim indeksem glikemicznym, wegańską wysokobiałkową czy pełnowartościowe sałatki, dostępne na platformie Cookidoo®). Dzięki takim doświadczeniom kładę ogromny nacisk na to, aby proponowane przeze mnie potrawy były zdrowe, ale jednocześnie ciekawe, proste i smaczne, a jadłospisy trafiały idealnie w gusta osób z którymi współpracuje.

Jestem absolwentką studiów licencjackich Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, studiów magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu na kierunku dietetyka, a także studiów podyplomowych z Psychodietetyki na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym we Wrocławiu, gdzie zdobyłam wiedzę na temat psychologicznych aspektów odżywiania oraz skutecznego motywowania w zmianie zachowań zdrowotnych. W trakcie studiów odbywałam liczne praktyki, m.in. w szpitalach, czy poradniach specjalistycznych, dzięki którym zdobyłam wiedzę na temat żywienia w różnych jednostkach chorobowych.

W trakcie swojej kariery zawodowej współpracowałam z:

  • Centrum Medycznym EuroMediCare – przychodnią we Wrocławiu
  • Poradnią dietetyczną Akademia Diety
  • Placówkami komercyjnymi promującymi zdrowy styl życia

Na bieżąco biorę udział w konferencjach oraz szkoleniach z zakresu żywienia człowieka, aby stale aktualizować swoją wiedzę i bazować na aktualnych wynikach badań naukowych.

W roku 2019 ukończyłam szkolenie SOIT i aktualnie znajduje się na liście specjalistów polecanych insulinoopornym fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie.

Zachęcam do zapoznania się z opiniami osób, z którymi współpracuję 🙂

Alicja Naruć – ZnanyLekarz.pl