Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Razowe muffinki marchewkowe

Składniki:

220 g marchewki
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
100 g ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
0,5 łyżeczki kardmanonu (opcjonalnie)
0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
3 jajka (rozm. M)
100 g oleju rzepakowego
120 g mleka (może być roślinne, np. sojowe, owsiane lub migdałowe)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można ewentualnie zamienić na 1 łyżeczkę cukru waniliowego)

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 12 sztuk

Kcal: 202 kcal

Kto z Was pomyśłał „z mąką razową pewnie są twarde i zbite”. Otóż nie! Ten przepis jest naprawdę rewelacyjny, muffinki wychodzą przyjemnie puchate, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Idealnie nadadzą się na świętowanie dzisiejszego dnia marchewki! Mają jednak jeden zasadniczy minus – jeśli podacie je bliskim, bardzo szybko znikną 🙂

  1. Marchewkę zetrzeć na małych oczkach.
  2. W dużej misce wymieszać startą marchewkę, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
  3. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, mleko i ekstrakt waniliowy i dokładnie roztrzepać przy pomocy widelca lub rózgi.
  4. Składniki mokre wlać do składników suchych i wymieszać do połączenia się składników.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papilotkami, równomiernie porozkładać do nich przygotowane ciasto.
  6. Piec 25-30 min., aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po ostudzeniu można posypać zmielonym na puder ksylitolem

THERMOMIX

  1. Formę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę pokrojoną na 3-4 cm kawałki, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy, zmiksować 10 s/obr. 4.
  4. Dodać mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową, wymieszać 5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać rozdrobnioną marchewkę, wymieszać przy pomocy kopystki 5 s/obr. wsteczne/obr. 4. Masę przełożyć równomiernie do wszystkich wgłębień.
  6. Piec 25-30 min., do suchego patyczka. Muffinki po ostudzeniu można posypać zmielonym ksylitolem
1 sztuka to 201 kcal, 4,9 g B, 10,4 g T i 26.7 g W
0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux