Razowe muffinki marchewkowe
Kto z Was pomyśłał „z mąką razową pewnie są twarde i zbite”. Otóż nie! Ten przepis jest naprawdę rewelacyjny, muffinki wychodzą przyjemnie puchate, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Idealnie nadadzą się na świętowanie dzisiejszego dnia marchewki! Mają jednak jeden zasadniczy minus – jeśli podacie je bliskim, bardzo szybko znikną 🙂
- Marchewkę zetrzeć na małych oczkach.
- W dużej misce wymieszać startą marchewkę, mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
- Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, mleko i ekstrakt waniliowy i dokładnie roztrzepać przy pomocy widelca lub rózgi.
- Składniki mokre wlać do składników suchych i wymieszać do połączenia się składników.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papilotkami, równomiernie porozkładać do nich przygotowane ciasto.
- Piec 25-30 min., aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po ostudzeniu można posypać zmielonym na puder ksylitolem
THERMOMIX
- Formę na muffinki (12 sztuk) wyłożyć papilotkami. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę pokrojoną na 3-4 cm kawałki, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, olej i ekstrakt waniliowy, zmiksować 10 s/obr. 4.
- Dodać mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, kardamon i gałkę muszkatołową, wymieszać 5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnioną marchewkę, wymieszać przy pomocy kopystki 5 s/obr. wsteczne/obr. 4. Masę przełożyć równomiernie do wszystkich wgłębień.
- Piec 25-30 min., do suchego patyczka. Muffinki po ostudzeniu można posypać zmielonym ksylitolem