Rejestracja tel: 733 377 010

Bakłażany faszerowane piersią z indyka i kaszą bulgur

Składniki:

Bakłażany:

4 małe bakłażany

1 łyżka oliwy (10 g)

100 g kaszy bulgur

400 g mięsa mielonego z piersi indyka

3 ząbki czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

1 jajko

1 łyżeczka soli (użyłam himalajskiej)

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka oregano

po 1/4 łyżeczki cynamonu, papryki ostrej mielonej i papryki wędzonej mielonej

ok. 20 g panieru z ciecierzycy

Sos pomidorowy:

1 cebula (ok. 80 g)

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

1 puszka krojonych pomidorów (400 g)

po 1/2 łyżeczki soli i oregano

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Średnie

Porcje: 4 porcje

Kcal: 355

  1. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, miąższ naciąć w kratkę, za pomocą pędzelka posmarować je oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piec 35-40 min. W tym czasie przygotować nadzienie.
  2. Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie ok. 2 min krócej niż czas podany na opakowaniu.
  3. Mięso mielone włożyć do miski, dodać do niego ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki, starty czosnek, jajko, sól, sos sojowy, oregano, cynamon i obie papryki i dokładnie wymieszać.
  4. Upieczone bakłażany wydrążyć łyżką tak, aby zostawić ok. 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ z grubsza posiekać, dodać do nadzienia mięsnego, ponownie wymieszać. Farsz nałożyć równomierne do wydrążonych bakłażanów, posypać je z wierzchu panierem z ciecierzycy.
  5. Piec ok. 40 min. w 180 st. W tym czasie przygotować sos.
  6. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać do niej posiekaną cebulkę i starty ząbek czosnku, dusić kilka minut aż cebulka lekko się zrumieni. Dodać krojone pomidory, sól i oregano, gotować na niewielkiej mocy palnika ok. 10 min aż sos lekko odparuje i się zagęści.
  7. Bakłażany podawać z sosem.

Bakłażany przed pieczeniem można posypać również parmezanem (40 g na cały przepis). Wartość energetyczna 1 porcji wynosić będzie wówczas 376 kcal.

Dodaj komentarz

avatar