Sałatka śledziowa z serkiem wiejskim
Jest kilka rzeczy, które zdecydowanie najbardziej kojarzą mi się ze świętami – barszczyk, pierniczki, pierogi z kapustą i grzybami i… śledzie! Mimo tego, ze jadam je również w ciągu roku, nigdy nie smakują tak dobrze jak na Boże Narodzenie 🙂 Sałatka śledziowa z serkiem wiejskim to bardzo prosta opcja, a jednocześnie z wieloma klasycznymi dodatkami, dzięki którym gwarantuję że zrobi furorę na wigilijnym stole nawet wśród największych tradycjonalistów 🙂 Pamiętajmy, że śledzie to także świetne źródło kwasów omega-3 oraz witaminy D – doskonałych do wzmocnienia naszej odporności, zwłaszcza w sezonie zimowym! Jeśli szukacie innych przepisów na świąteczny stół, polecam także, np. takie paszteciki lub te muffiny piernikowe. A jeśli chodzi o śledzie, jestem również ogromną fanką tej sałatki 🙂
Sałatka śledziowa z serkiem wiejskim – sposób przygotowania:
Matjasy bardzo dokładnie opłukać, namoczyć w mleku na 2-3 h (włożyć do miseczki i zalać je mlekiem tak, aby przykrywało całe filety; można również odstawić je tak do lodówki na całą noc), następnie odsączyć i ponownie dokładnie opłukać, osuszyć. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę (w TM 2-3 s /obr. 4). Cebulkę i jabłko posiekać (w TM 5 s/obr. 5), ogórki kiszone pokroić w kostkę (5-6 s/obr. 4), warto je również odcisnąć z nadmiaru płynu, aby nie rozrzedziły nam później zbytnio sałatki. Śledzie pokroić na 2-3 cm kawałki. Składniki włożyć do miski, dodać serek wiejski, majonez, musztardę i posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby, gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać 1-2 łyżki jogurtu. Najlepiej smakuje schłodzona min. 1 h w lodówce 🙂
Tip#1: W przepisie nie ma soli, śledzie, serek wiejski i ogórki kiszone zawierają jej już sporo, więc najczęściej nie ma potrzeby dosalania sałatki. Można natomiast dodać nieco pieprzu do smaku 🙂
Sałatka śledziowa z serkiem wiejskim – wartość energetyczna 1 porcji:
Energia: 200 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany 7 g