Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

(Nie) dietetyczna pizza z mąką pełnoziarnistą

Składniki:

Składniki na 1 dużą pizzę – 8 kawałków:
Ciasto:
95 g ciepłej wody
110 g mąki pszennej typ 00 lub 650
60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
10 g drożdży świeżych / 1/2 opakowania drożdży suszonych
10 g oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Dodatki:
100 g gęstego przecieru pomidorowego (używam najczęściej tego)
sól, oregano, czosnek mielony
1/2 cebuli pokrojonej w cienkie piórka
80 g szynki dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej / parmeńskiej)
1 kulka mozzarelli
rukola plus świeże warzywa do podania

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Średnie

Porcje: 8 kawałków

Kcal: 165 kcal

Wałkowania pizzy ciąg dalszy 🙂 Bo w końcu kto z nas jej nie kocha? Klasyka włoskiej kuchni z ulubionymi dodatkami i pysznym, ciągnącym serem… Brzmi jak coś, co w zdrowej diecie nie powinno mieć miejsca? Błąd! Pizza może być naprawdę fajnym elementem każdej zdrowej diety – odpowiednio skomponowana, w stosownej ilości z fajnymi lekkimi dodatkami na pewno zda egzamin w każdej, nawet najbardziej wymagającej diecie redukcyjnej. Więcej o tym jak bilansować pizzę w diecie pisałam tutaj. A tymczasem przejdźmy do konkretów – przed Wami prawdziwie (nie) dietetyczna pizza z mąką pełnoziarnistą! 🙂

zdrowa pizza

(Nie) dietetyczna pizza z mąką pełnoziarnistą – przygotowanie:
1. Do dużej miski wlać wodę, dodać obie mąki, pokruszone drożdże świeże lub suszone, oliwę, sól i cukier i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli korzystasz z urządzenia Thermomix wszystkie składniki włóż do naczynia miksującego i wyrób 2 min/tryb Ciasto.
2. Gotowe ciasto przykryć ściereczką kuchenną lub zostawić w naczyniu miksującym i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 min.
3. Na oprószonym mąką blacie (ja używam specjalnej podkładki do pieczenia którą daję pod ciasto, można wykorzystać do tego również papier do pieczenia) rozwałkować ciasto na cienki placek i odstawić na kilka minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250 stopni (dolna grzałka z termoobiegiem jeśli masz taką możliwość) z blachą włożoną do środka na najniższy poziom piekarnika.
4. Kiedy piekarnik się rozgrzeje na rozwałkowane ciasto nałożyć przecier pomidorowy, dokładnie go rozsmarować po całej powierzchni, oprószyć solą, oregano i granulowanym czosnkiem, ułożyć równomiernie cienkie piórka cebulki, kawałki mozzarelli oraz szynki.
5. Pizzę wraz z podkładką lub papierem przełożyć na specjalną łopatkę do pizzy lub cienką deskę i bardzo ostrożnie zsunąć na rozgrzaną blachę w piekarniku.
6. Piec 4-6 min cały czas obserwując pizzę (brzegi powinny lekko wyrosnąć i bardzo delikatnie się zarumienić). Przy pomocy łopatki do pizzy i rękawic kuchennych bardzo ostrożnie wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć na desce do krojenia i pokroić na 8 kawałków. Podawać z rukolą i warzywami.

Wartość energetyczna 1 kawałka pizzy z mąką pełnoziarnistą to:
165 kcal
19 g węglowodanów
9 g białka
6 g tłuszczu

Zamieniając mozzarellę klasyczną na wersję light oraz szynkę dojrzewającą na chudą wędlinę drobiową możesz zmniejszyć kaloryczność 1 kawałka do 131 kcal zmniejszając tym samym znacznie ilość tłuszczu i robiąc z niej prawdziwie dietetyczną pizzę 🙂 Można dorzucić również inne ulubione warzywa, ja często dodaje dodatkowo pieczarki albo duszony szpinak z czosnkiem 🙂

 

Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂 

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux