(Nie) dietetyczna pizza z mąką pełnoziarnistą
Wałkowania pizzy ciąg dalszy 🙂 Bo w końcu kto z nas jej nie kocha? Klasyka włoskiej kuchni z ulubionymi dodatkami i pysznym, ciągnącym serem… Brzmi jak coś, co w zdrowej diecie nie powinno mieć miejsca? Błąd! Pizza może być naprawdę fajnym elementem każdej zdrowej diety – odpowiednio skomponowana, w stosownej ilości z fajnymi lekkimi dodatkami na pewno zda egzamin w każdej, nawet najbardziej wymagającej diecie redukcyjnej. Więcej o tym jak bilansować pizzę w diecie pisałam tutaj. A tymczasem przejdźmy do konkretów – przed Wami prawdziwie (nie) dietetyczna pizza z mąką pełnoziarnistą! 🙂
(Nie) dietetyczna pizza z mąką pełnoziarnistą – przygotowanie:
1. Do dużej miski wlać wodę, dodać obie mąki, pokruszone drożdże świeże lub suszone, oliwę, sól i cukier i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli korzystasz z urządzenia Thermomix wszystkie składniki włóż do naczynia miksującego i wyrób 2 min/tryb Ciasto.
2. Gotowe ciasto przykryć ściereczką kuchenną lub zostawić w naczyniu miksującym i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 min.
3. Na oprószonym mąką blacie (ja używam specjalnej podkładki do pieczenia którą daję pod ciasto, można wykorzystać do tego również papier do pieczenia) rozwałkować ciasto na cienki placek i odstawić na kilka minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 250 stopni (dolna grzałka z termoobiegiem jeśli masz taką możliwość) z blachą włożoną do środka na najniższy poziom piekarnika.
4. Kiedy piekarnik się rozgrzeje na rozwałkowane ciasto nałożyć przecier pomidorowy, dokładnie go rozsmarować po całej powierzchni, oprószyć solą, oregano i granulowanym czosnkiem, ułożyć równomiernie cienkie piórka cebulki, kawałki mozzarelli oraz szynki.
5. Pizzę wraz z podkładką lub papierem przełożyć na specjalną łopatkę do pizzy lub cienką deskę i bardzo ostrożnie zsunąć na rozgrzaną blachę w piekarniku.
6. Piec 4-6 min cały czas obserwując pizzę (brzegi powinny lekko wyrosnąć i bardzo delikatnie się zarumienić). Przy pomocy łopatki do pizzy i rękawic kuchennych bardzo ostrożnie wyjąć pizzę z piekarnika, ułożyć na desce do krojenia i pokroić na 8 kawałków. Podawać z rukolą i warzywami.
Wartość energetyczna 1 kawałka pizzy z mąką pełnoziarnistą to:
165 kcal
19 g węglowodanów
9 g białka
6 g tłuszczu
Zamieniając mozzarellę klasyczną na wersję light oraz szynkę dojrzewającą na chudą wędlinę drobiową możesz zmniejszyć kaloryczność 1 kawałka do 131 kcal zmniejszając tym samym znacznie ilość tłuszczu i robiąc z niej prawdziwie dietetyczną pizzę 🙂 Można dorzucić również inne ulubione warzywa, ja często dodaje dodatkowo pieczarki albo duszony szpinak z czosnkiem 🙂
Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂