Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy
3 goździki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
opcjonalnie: 500 ml bulionu warzywnego
2-3 marchewki (ok. 180-200 g)
2 łyżki oleju
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4-1/2 łyżeczki soli
3 jajka
2 łyżki pestek słonecznika

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 12

Kcal: 108

Pierwsze podejście do tego pasztetu z czerwonej soczewicy było owiane wielką zagadką – czy wyjdzie, czy będzie zjadliwy, czy zachowa odpowiednią konsystencję… Kilka lat temu nie wykorzystywałam strączków w swojej kuchni zbyt często i nie wiedziałam za bardzo jak z nimi postępować. Oczywiście, jako osoba która akurat kulinarnych eksperymentów się nie boi – zaryzykowałam. W ten sposób powstało jedno z moich ulubionych wegetariańskich dań – i uwaga – jedno z dań cieszących się największą popularnością na rodzinnych spotkaniach, wśród wielu zagorzałych mięsożerców 🙂 Pasztet jest niesamowicie aromatyczny i ma piękny pomarańczowo-żółty kolor. Jego konsystencja pozwala zarówno na krojenie go w plasterki, jak i rozsmarowywanie na kanapce. Polecam, nie tylko na święta 🙂

 

Pasztet z czerwonej soczewicy – sposób przygotowania w klasyczny sposób:

Do garnka wlać 2 szklanki wody lub najlepiej bulionu warzywnego, wsypać płaską łyżeczkę soli (lub pominąć jeśli używamy bulionu), zagotować. Wsypać opłukaną soczewicę, dodać goździki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować pod przykryciem około 15 minut, co pewien czas mieszając. Soczewica powinna wchłonąć cały płyn i się rozpaść, tworząc gęstą papkę. Wyjąć przyprawy, wyrzucić.  Obrane i umyte marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej (około 2 łyżek), wsypać curry oraz imbir, zamieszać, a następnie dodać cebulę z czosnkiem. Zeszklić. Dodać marchewkę i smażyć dość często mieszając aż zmięknie. Przestudzić. Dodać do garnka z soczewicą, wymieszać, doprawić do smaku solą (ok. 1/4-1/2 łyżeczki) oraz świeżo mielonym pieprzem. Dodać rozkłócone jajka. Całość zblendować – masa nie musi być idealnie gładka.
Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pestkami słonecznika i lekko je docisnąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st. C i piec około 1h (pasztet powinien mieć złoty kolor). Przestudzić i schłodzić w lodówce. Podawać na zimno.

Pasztet z czerwonej soczewicy – przygotowanie w Thermomixie:

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę (ok. 200 g), dokładnie ją opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, dodać 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, włożyć koszyczek z soczewicą, dodać do niego liść laurowy, goździki i ziele angielskie, gotować na parze 15-17 min/Varoma/obr. 4. W razie potrzeby, gdyby soczewica mocno się pieniła i kipiała na pokrywę naczynia miksującego zamiast miarki nałożyć dolną część przystawki Varoma. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do przestudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę przekrojoną na pół, pokrojoną na kawałki marchewkę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać olej, curry, majeranek, tymianek i imbir, dusić 5-7 min/120 stopni/obr. 2. Dodać ugotowaną na parze soczewicę, 1/4-1/2 łyżeczki soli, dodać jajka, zmiksować 30 s/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pestkami słonecznika i lekko je docisnąć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st. C i piec około 1h (pasztet powinien mieć złoty kolor). Przestudzić i dobrze schłodzić w lodówce. Podawać na zimno.
0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux