Jesienna sałatka z dynią
Jesienna sałatka z dynią to świetna opcja do zabrania do pracy. Zapakowana do słoiczka wygląda naprawdę pięknie, i jest dużo łatwiejsza do przetransportowania – przed zjedzeniem wystarczy całość wysypać na talerz, zamieszać… i gotowe. Choć jej przygotowanie może zająć nam chwilkę czasu, to wierzcie mi, że warto – mamy od razu 4 porcje sycącej i bardzo wartościowej sałatki. Do tego ze sporą porcją białka, cynku, a także roślinnego żelaza! Inspiracją do tego przepisu był ten przepis z bloga kwestiasmaku.com, podkręciłam jednak go tak, aby maksymalnie zbogacić każdą porcję o składniki odżywcze potrzebne zwłaszcza jesienią (możesz zerknąć na ten post).
Jesienna sałatka z dynią – sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Dynię pozbawiona gniazd nasiennych pokroić w 1-2 cm kostkę. Ciecierzycę dokładnie odsączyć, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Dynię i ciecierzycę włożyć do miski, dodać 1 łyżkę oliwy oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć równomiernie na blachę z papierem do pieczenia. Piec 15-20 min, w połowie czasu pieczenia składniki ostrożnie przemieszać na blaszce przy pomocy łopatki. W tym czasie komosę ryżową ugotować w osolonej wodzie. Pomidory suszone pokroić w paski. Sałaty opłukać. Jeśli korzystamy z sałaty rzymskiej pokroić ją na mniejsze kawałki.
Przygotować dressing – oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, miodem, ziołami prowansalskimi oraz solą. Fetę pokroić w kostkę. Do słoiczków lub lunchboxów (moje mają objętość 0,9-1 l) wkładać warstwowo rukolę z sałatą, przestudzoną komosę, suszone pomidory, dressing oraz upieczoną dynię z ciecierzycą. Całość posypać pestkami dyni.
Smacznego 🙂
P.S. Jeśli została Ci dynia wypróbuj również placuszki lub jesienne, rozgrzewające curry z jej udziałem 🙂
Jesienna sałatka z dynią – wartość energetyczna 1 z 4 porcji:
452 kcal
54 g węglowodanów
18 g białka
21 g tłuszczu