Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Jesienna sałatka z dynią

Składniki:

Jesienna sałatka z dynią – składniki do przygotowania 4 porcji:
500 g dyni Hokkaido
1 puszka 400 g (240 g po odsączeniu) ciecierzycy
1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki papryki, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka oliwy
120 g komosy ryżowej
1-2 główki sałaty rzymskiej mini
1 opakowanie rukoli
4 suszone pomidory odsączone z oliwy (80 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki soku z cytryny (z 1/2 dużej)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki zioł prowansalskich
1/4 łyżeczki soli
1/2 opakowania sera typu feta (półtłustego, 135 g)
2 łyżki uprażonych pestek dyni (20 g)

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 4 porcje

Kcal: 452

Jesienna sałatka z dynią to świetna opcja do zabrania do pracy. Zapakowana do słoiczka wygląda naprawdę pięknie, i jest dużo łatwiejsza do przetransportowania – przed zjedzeniem wystarczy całość wysypać na talerz, zamieszać… i gotowe. Choć jej przygotowanie może zająć nam chwilkę czasu, to wierzcie mi, że warto – mamy od razu 4 porcje sycącej i bardzo wartościowej sałatki. Do tego ze sporą porcją białka, cynku, a także roślinnego żelaza! Inspiracją do tego przepisu był ten przepis z bloga kwestiasmaku.com, podkręciłam jednak go tak, aby maksymalnie zbogacić każdą porcję o składniki odżywcze potrzebne zwłaszcza jesienią (możesz zerknąć na ten post). 

Jesienna sałatka z dynią – sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Dynię pozbawiona gniazd nasiennych pokroić w 1-2 cm kostkę. Ciecierzycę dokładnie odsączyć, a następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Dynię i ciecierzycę włożyć do miski, dodać 1 łyżkę oliwy oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać, wyłożyć równomiernie na blachę z papierem do pieczenia. Piec 15-20 min, w połowie czasu pieczenia składniki ostrożnie przemieszać na blaszce przy pomocy łopatki. W tym czasie komosę ryżową ugotować w osolonej wodzie. Pomidory suszone pokroić w paski. Sałaty opłukać. Jeśli korzystamy z sałaty rzymskiej pokroić ją na mniejsze kawałki.
Przygotować dressing – oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, miodem, ziołami prowansalskimi oraz solą. Fetę pokroić w kostkę. Do słoiczków lub lunchboxów (moje mają objętość 0,9-1 l) wkładać warstwowo rukolę z sałatą, przestudzoną komosę, suszone pomidory, dressing oraz upieczoną dynię z ciecierzycą. Całość posypać pestkami dyni.

Smacznego 🙂

P.S. Jeśli została Ci dynia wypróbuj również placuszki lub jesienne, rozgrzewające curry z jej udziałem 🙂

Jesienna sałatka z dynią – wartość energetyczna 1 z 4 porcji:
452 kcal
54 g węglowodanów
18 g białka
21 g tłuszczu

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux