Rejestracja tel: 733 377 010

Pełnoziarniste muffinki piernikowe

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
1 szklanka mąki owsianej
2 jajka
1/3 szklanki mleka
70 g roztopionego masła lub oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
160 g miodu (1/2 szklanki)
3 łyżki ksylitolu
1 łyżeczka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
1 łyżka kakao
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
5-6 łyżek mleka

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 12 porcji

Kcal: 353

Co to za święta, kiedy w domu nie czuć zapachu pieczonego piernika? 🙂 Pod tym względem muffiny spełniają swoja rolę wręcz doskonale, kiedy są w piekraniku czuć, że zbliża się Boże Narodzenie 🙂 Babeczki są bardzo aromatyczne i naprawdę pyszne. Idealnie nadadzą się nie tylko na święta!

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. Do miski przesiać mąki, dodać do nich ksylitol, kakao, kawę, przyprawę piernikową, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę i dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, roztopionym masłem, ekstraktem waniliowym oraz miodem. Składniki wymieszać ze sobą łyżką. Ciasto nakładać do foremki wypełnionej papilotkami, wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej mleko i wymieszać aż masa będzie gładka. Posmarować nią muffinki.

Dodaj komentarz

avatar