Rejestracja tel: 733 377 010

Razowa szarlotka z brzoskwiniami

Składniki:

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1850)
50 g mąki owsianej
100 g masła
50 g jogurtu naturalnego
1 jajko
100 g erytrolu
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ok. 600 g jabłek (np. papierówek, bez nasion – ja nie obierałam ze skórki)
3 brzoskwinie (również ze skórką) – ok. 250 g
1 łyżeczka cynamonu
15 g skrobi ziemniaczanej lub zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki soku z cytryny

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Średnie

Porcje: 8 kawałków

Kcal: 280 kcal

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać obie mąki, dodać do nich 60 g erytrolu, proszek do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 90 g niezbyt twardego masła, jogurt, jajko i ekstrakt waniliowy, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, 1 zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki. Pozostałe 2 części połączyć, rozwałkować na kształt okręgu (np. pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia), wyłożyć nim przygotowaną tortownicę, wyrównać dłońmi, całą powierzchnię nakłuć widelcem. Spód podpiec 13-15 min. W tym czasie w rondelku lub na patelni rozgrzać pozostałe 10 g masła, wrzucić pokrojone w kostkę jabłka, dodać sok z cytryny, cynamon oraz pozostałe 40 g erytrolu i dusić na niewielkiej mocy palnika, aż jabłka zaczną się rozpadać. W międzyczasie brzoskwinię pokroić w 1 cm kostkę. Do jabłek przesiać skrobię ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. Piec 35-40 min w 180 st. Całość można posypać zmielonym na puder erytrolem. Podawać z gęstym jogurtem, np. skyr.

Razowa szarlotka z brzoskwiniami – przepis na Thermomix:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynia miksującego wsypać obie mąki, 60 g erytrytolu oraz proszek do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę 90 g niezbyt twardego masła, jogurt, jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać 20 s/obr. 5. Z powstałego ciasta uformować kulę, podzielić ją na 3 części, 1 zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki. Pozostałe 2 części połączyć, rozwałkować na kształt okręgu (np. pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia), wyłożyć nim przygotowaną tortownicę, wyrównać dłońmi, całą powierzchnię nakłuć widelcem. Spód podpiec 13-15 min. Umyć naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki jabłka bez gniazd nasiennych, dodać 10 g masła, sok z cytryny, pozostałe 40 g erytrolu oraz cynamon, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 6 min/120℃/obr. wsteczne/obr. łyżka. W międzyczasie brzoskwinię pokroić w 1 cm kostkę. Do jabłek dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać 20 s/obr. wsteczne/obr. 2. W razie potrzeby wymieszać kopystką. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Schłodzone ciasto kruche zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta. Piec 35-40 min w 180 st. Całość można posypać zmielonym na puder erytrolem. Podawać z gęstym jogurtem, np. skyr.

Wartości odżywcze 1 porcji razowej szarlotki z brzoskwiniami:
280 kcal
6 g białka
12,4 g tłuszczu
52 g węglowodanów

razowa szarlotka z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

avatar