Owsiane koszyczki z twarożkiem waniliowym
Jeśli jesteście fanami prostych, zdrowych, a jednocześnie efektownych deserów, to pokochacie te owsiane koszyczki z waniliowym twarożkiem! Robi się je naprawdę błyskawicznie, z kilku składników, a prezentują się przepięknie, do tego mają mnóstwo wartości odżywczych. Jeśli zatem szukacie fajnej alternatywny dla płatków owsianych w wersji klasycznej owsianki (jeszcze lepszej niż chociażby dodatek do np. tych pancakes), to gorąco polecam ten przepis!
Owsiane koszyczki – sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni. Do miski wrzucić banana i rozgnieść go na papkę (można wspomóc się blenderem). Dodać do niego płatki owsiane, miód, masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć równomiernie pomiędzy 6 zagłębień formy do muffinek (najlepiej użyć formy silikonowej, ale klasyczna również powinna zdać egzamin) lub 4-6 foremek do tartaletek. Palcami docisnąć do dna oraz brzegów zagłębień. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia, następnie brzegi delikatnie podważyć nożem i ostrożnie wyjąć koszyczki z foremek. Przygotować twarożek waniliowy. Do blendera wrzucić pokruszony twaróg, jogurt naturalny, erytrytol oraz ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii i zblendować na gładką masę. Twarożkiem waniliowym wypełnić owsiane koszyczki, udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
W wersji Low FODMAP wykorzystaj syrop klonowy zamiast miodu, twaróg i jogurt w wersji bez laktozy, a do posłodzenia twarożku użyj zwykłego cukru lub syropu klonowego.
Wartości odżywcze owsianych koszyczków z twarożkiem waniliowym:
1 porcja to:
195 kcal
31 g węglowodanów
13 g białka
4 g tłuszczu
Sposób przygotowania możesz zobaczyć również na TYM lub na TYM nagraniu na żywo. Można oczywiście przygotować bez problemu również z podwójnej porcji 🙂