Pieczone pączki z semoliny
Pieczone pączki z semoliny to doskonała alternatywa dla pełnoziarnistych wypieków (polecam też pieczone owsiane oponki serowe). Dzięki semolinie zachowany jest delikatny smak białej mąki, a mimo wszystko mają znacznie niższy indeks glikemiczny! Bułeczek wychodzi dość sporo, dlatego też polecam po upieczeniu część poporcjować i zamrozić. Dzięki temu na dłużej zachowają swoją świeżość i będą czekać na ochotę na „coś słodkiego” do kawy 🙂
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, następnie dodać erytrol i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Kolejno dodać miękkie masło, mąkę oraz jajko i wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. W TM: Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać pokruszone świeże lub suszone drożdżwe, erytrol i ekstrakt waniliowy, podgrzewać 3 min/37 st/obr. 2. Dodać miękkie masło pokrojone na kawałki, semolinę oraz jajko, wyrobić 3 min/tryb Ciasto.
Ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie szybko zagnieść ręką, rozwałkować na grubość ok. 1 cm (w razie potrzeby blat nieco oprószyć semoliną). Szklanką o średnicy 7-8 cm wycinać kółka, następnie delikatnie rozciągać je w dłoniach, nakładać na nie 1-2 łyżeczki dżemu lub marmolady, następnie dokładnie zlepiać je na końcach i formować bułeczki.
Pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można umieścić je w specjalnych większych papilotkach) w 3-4 cm odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st. Bułeczki piec 15-20 min. Po przestudzeniu można posypać zmielonym na puder erytrolem lub ksylitolem lub zrobić z nich lukier (podpowiedź jak go wykonać znajdziecie np. tutaj). Przy diecie o niskim IG najlepiej połączyć takie pączki z jogurtem skyr i orzechami 🙂
Pieczone pączki z semoliny – wartość energetyczna 1 sztuki:
136 kcal
29,7 g węglowodanów
4 g białka
2,7 g tłuszczu