Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Pudding chia z mango

Składniki:

400 ml mleka kokosowego
4 czubate łyżki nasion chia
ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki miodu / w wersji wegańskiej syropu klonowego
1 duże mango

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 4 porcje

Kcal: 316

Uwielbiam wszelkie potrawy na bazie mleka kokosowego, ponieważ są zwykle niesamowicie aksamitne. Ten pudding przypadł mi wyjątkowo do gustu ze względu na dodatek mojego ukochanego mango, ale równie dobrze nadadzą się tutaj inne, ulubione przez Was owoce (w sezonie szczególnie polecam maliny!). Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i do tego pięknie wygląda!

Przygotowanie:
Do rondelka wsypać nasiona chia, zalać mlekiem kokosowym, dodać ziarenka z 1 laski wanilii oraz miód, pomału zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. Przelać do pucharków, a gdy masa przestygnie wstawić do lodówki na 2-3h (nie jest to konieczne, bo masa będzie już całkiem gęsta – ja lubię jednak kiedy pudding jest bardziej „zbity”). Przed podaniem położyć na wierzchu pokrojone w kosteczkę lub zblendowane na puree mango (u mnie pół na pół).

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux