Rejestracja tel: 733 377 010

Risotto z cukinią, suszonymi pomidorami, krewetkami i natką pietruszki

Składniki:

150 g ryżu do risotto (Arborio)
200 g krewetek, surowych, obranych
1 mała cukinia
4 suszone pomidory
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 mała cebulka
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 lekko czubata łyżeczka masła
600 ml bulionu

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Trudne

Porcje: 2 porcje

Kcal: 499

Risotto jest zdecydowanie jednym z lepszych dań kuchni włoskiej. Kremowe, sycące o ciekawej, właściwie półpłynnej konsystencji. Jedynym mankamentem ryżu Arborio – bo jego najczęściej używamy do przygotowania risotto – jest niestety dość wysoki indeks glikemiczny, stąd też powinniśmy jeść go raczej od czasu do czasu, niż traktować jako podstawę diety. Warto zaznaczyć jednak, że dodatek tłuszczu (oliwa, masło) oraz białka (krewetki) obniża IG całego posiłku 🙂

Przygotowanie:
Jeśli używamy mrożonych krewetek należy je uprzednio rozmrozić. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek zetrzeć na tarce lub rozgnieść praską. Cukinię pokroić w niewielkie kawałki („ćwierćplasterki”), pomidory suszone oraz natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę oraz masło. Wrzucić cebulkę i chwilę zeszklić. Dodać starty czosnek, zamieszać. Dodać krewetki i obsmażać aż zróżowieją cały czas mieszając. Dodać ryż, przesmażyć jeszcze około minuty. Wlać pierwszą chochelkę bulionu. Gotować aż ryż wchłonie cały płyn, następnie wlać kolejną chochelkę. Powtarzać aż do wykorzystania całego bulionu (całość będzie gotować się około 20 minut). Przed wlaniem ostatniej porcji bulionu wrzucić pokrojoną cukinię oraz suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Risotto powinno mieć lekko lejącą konsystencję. Serwujemy danie posypując je obficie natką pietruszki.

Wartość energetyczna 1 porcji: 499 kcal

Dodaj komentarz

avatar