Odchudzona sałatka „Cezar”
Rozgrzać patelnię grillową lub grill elektryczny. Do miski wlać ocet balsamiczny, dodać starty ząbek czosnku, wędzoną paprykę oraz sól, wymieszać. Włożyć pierś z kurczaka, dokładnie obtoczyć w przyprawach. Włożyć na patelnię i grillować po 4-5 min z obu stron. W międzyczasie chleb pokroić w kostkę, włożyć na patelnię z kurczakiem i uprażyć co jakiś czas mieszając. Sałatę rzymską pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do talerzy. Dodać przekrojone na pół pomidorki. Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny, musztardą, startym czosnkiem, doprawić solą do smaku. Zgrillowaną pierś z kurczaka pokroić w 0,5 cm paski, ułożyć na warzywach, posypać grzankami. Całość polać przygotowanym sosem, posypać parmezanem.
Wartości odżywcze 1 porcji odchudzonej sałatki „Cezar”
450 kcal
39,8 g białka
30,9 g węglowodanów
19 g tłuszczu