Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Lasagne wegetariańska

Składniki:

Składniki na 8 porcji:

Sos:

15 g oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnki
2 mniejsze marchewki lub 1 większa
3 łodygi selera naciowego
po 80 g czerwonej i zielonej soczewicy (łącznie 160 g)
1,5-2 szklanki bulionu warzywnego
500 g przecieru pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
15 g płatków drożdżowych
sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka oregano, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki

Beszamel:

40 g masła
60 g mąki pszennej
500 g mleka (użyłam 2%)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu

Dodatkowo:

12 płatów lasagne (ok. 250 g)
150 g tartego parmezanu lub grana padano

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Średnie

Porcje: 8 porcji

Kcal: 398 kcal

Lasagne wegetariańska

Kto z nas nie lubi lasagne? Pyszna, ociekająca serem… z milionem kalorii? Okazuje się, że niekoniecznie. Przygotowałam ostatnio wersję wegetariańską, która wcale nie odbiega specjalnie od klasycznej, mięsnej wersji, a w 1 kawałku ma…. uwaga uwaga… 398 kcal. Tak, kawał lasagne ze zdjęcia to niespełna 400 kcal. I tak, sprawdzałam i liczyłam kilkukrotnie 🙂 Przepis na sos jest nieco podobny do tego, a wersję na TM tworzyłam bazując na tym przepisie z Cookidoo. To jak, skusicie się na kawałeczek? 🙂

Sposób przygotowania:

Sos boloński: Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulkę, stary czosnek, chwilę zeszklić. Dodać posiekany seler naciowy i startą na drobnych oczkach marchew i co jakiś czas mieszając dusić ok. 5 min, następnie dodać obie soczewice, chwilę przesmażyć. Dodać bulion, przecier, sos sojowy oraz przyprawy, gotować pod przykryciem 30 min co jakiś czas mieszając (gdyby sos za mocno gęstniał można dodać jeszcze 1/2 szklanki wody lub bulionu). Dodać płatki drożdżowe, wymieszać (jeśli nie mamy, można pominąć). W TM: Jeśli mamy parmezan w kawałku zaczynamy od rozrobnienia go – pokrojonego na 3 m kawałki – 10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, opłukać naczynie miksujące. Następnie do naczynia miksującego włożyć cebulę przekrojoną na pół, czosnek, pokrojony na kawałki seler naciowy oraz marchew, następnie rozdrobnić 5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopsytką na dno naczynia miksującego, dodać oliwę, następnie dusić 5 min/120 st/obr. 1. Dodać obie soczewice, bulion lub wodę i koncentrat bulionu warzywnego, przecier pomidorowy, sos sojowy, płatki drożdżowe oraz przyprawy, przemieszać kopsytką, następnie gotować 30 min/100 st/obr. wsteczne/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, opłukać naczynie miksujące.

Beszamel: W rondelku rozgrzać masło, gdy się stopi dodać stopniowo mąkę (po 1 łyżce) i cały czas mieszać żeby rozetrzeć grudki. Wlać całe mleko i cały czas mieszać, w międzyczasie doprawić solą (1/4 łyżeczki), gałką i pieprzem. Sos jest gotowy kiedy zacznie gęstnieć. W TM: Do naczynia miksującego wlać 500 g mleka, dodać masło pokrojone na kawałki, mąkę oraz przyprawy, następnie podgrzewać 7 min/90 st/obr. 4 (bazowałam na beszamelu z Cookidoo).

Lasagne: na spód naczynia żaroodpornego (30 x 20 cm) wlać nieco sosu bolońskiego, rozsmarować. ułożyć na nim surowe płaty lasagne. Przykryć 1/4 sosu oraz 1/4 beszamelu, posypać 1/4 parmezanu. Powtórzyć jeszcze 3 razy. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec 45-50 min w 180 st. Wyjąć z piekarnika, przed pokrojeniem na kawałki odczekać 10-15 min.

Wartość energetyczna 1 kawałka to:

398 kcal
52,4 g węglowodanów
18,7 g białka
13,6 g tłuszczu

Lasagne wegetariańska:

lasagne wegetarianska

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux