Makaron z krewetkami i cukinią
Cukinię pokroić przy pomocy obieraczki/temperówki do robienia „makaronu” z warzyw, przełożyć do miski, posolić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę lub stary czosnek, zamieszać. Dodać krewetki, przesmażyć 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, w międzyczasie dodać płatki chili. Dodać odciśnięty z nadmiaru płynu makaron z cukinii i pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. Dusić kolejne 2-3 minuty, aż cukiniowy makaron lekko zmięknie, w międzyczasie doprawić całość solą. Dodać posiekaną natkę pietruszki (można zostawić nieco do podania) oraz ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 1 min. Podawać posypany resztą natki.
Wartości odżywcze 1 porcji makaronu z krewetkami i cukinią:
519 kcal
40,4 g białka
12 g tłuszczu
65 g węglowodanów