Rejestracja tel: 733 377 010

Makaron z krewetkami i cukinią

Składniki:

140 g makaronu linguine/spaghetti/tagiatelle z pszenicy durum
3 ząbki czosnku
5 g masła
10 g oliwy z oliwek
1 cukinia (ok. 300 g)
2-3 suszone pomidory w oleju, odsączone (40 g)
½ pęczka natki pietruszki
250 g krewetek, obranych
½ łyżeczki płatków chili
sól

Czas przygotowania: do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 2 porcje

Kcal: 519 kcal

Cukinię pokroić przy pomocy obieraczki/temperówki do robienia „makaronu” z warzyw, przełożyć do miski, posolić. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić przeciśnięty przez praskę lub stary czosnek, zamieszać. Dodać krewetki, przesmażyć 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając, w międzyczasie dodać płatki chili. Dodać odciśnięty z nadmiaru płynu makaron z cukinii i pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki. Dusić kolejne 2-3 minuty, aż cukiniowy makaron lekko zmięknie, w międzyczasie doprawić całość solą. Dodać posiekaną natkę pietruszki (można zostawić nieco do podania) oraz ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszać i podgrzewać jeszcze 1 min. Podawać posypany resztą natki.

Wartości odżywcze 1 porcji makaronu z krewetkami i cukinią:
519 kcal
40,4 g białka
12 g tłuszczu
65 g węglowodanów

makaron z krewetkami i cukinią

Dodaj komentarz

avatar