Rejestracja tel: 733 377 010

Wegańskie pieczone kotleciki z tofu, szpinaku i pieczarek z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem

Składniki:

400 g tofu naturalnego
150 g szpinaku
170 g pieczarek
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnki
łyżka oleju kokosowego / w wersji wegetariańskiej masła klarowanego
sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
800 g ziemniaków
1 łyżka oleju rzepakowego
rozmaryn, sól do smaku

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Średnie

Porcje: 4 porcje

Kcal: 263

Przepis na kotleciki znalazłam w jednej książek kucharskich, o której zapomniałam już jakiś czas temu. Przypadkowo otworzyłam akurat na zdjęciu tego dania – od razu wiedziałam że powstaną następnego dnia na obiad 🙂 Kotleciki, pomimo mało ciekawego koloru, są naprawdę przepyszne – wyraziste, mięciutkie i bardzo sycące. Możemy nadać im inny, brązowy odcień, jeśli do zblendowanej masy z dodatkiem samych pieczarek dodamy osobno posiekany i podduszony szpinak w nieco mniejszej ilości. Idealnym dopełnieniem dania są aromatyczne i chrupiące, pieczone ziemniaczane łódeczki.

Przygotowanie:
Kotleciki: Piekarnik rozgrzać do 180 st (grzanie góra-dół). Na patelni rozgrzać olej kokosowy/masło klarowane, dodać drobno posiekaną cebulkę oraz starty lub rozgnieciony czosnek. Zeszklić. Dodać opłukany szpinak oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć co jakiś czas mieszając, aż woda którą puszczą warzywa dokładnie odparuje. Dodać pokruszone tofu, ponownie odparować na średnim ogniu. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Masę zblendować, Uformować 8 kotlecików, spłaszczyć i ułożyć dość blisko siebie na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak aby zajęły nie więcej niż połowę blachy).
Ziemniaki: Niewielkie ziemniaki obrać, opłukać, a następnie osuszyć papierem do pieczenia. Pokroić na ćwiartki. Skropić olejem, posypać rozmarynem i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na drugą połowę blachy obok kotlecików.
Całość wstawić do piekarnika i piec 30 minut. W połowie czasu pieczenia bardzo delikatnie obrócić kotleciki na drugą stronę, a ziemniaczki przemieszać. Po 30 minutach wyłożyć kotleciki na talerze, a ziemniaki wstawić jeszcze na 5-10 minut do piekarnika na górną półkę zwiększając temperaturę do 200 st., i – jeśli mamy taką opcję – zmieniając grzanie na opcję grilla aby zrumienić ziemniaczki. Posolić po upieczeniu. Podawać z kotlecikami.
Doskonałym dodatkiem do dania są gotowane buraczki doprawione solą oraz sokiem z cytryny lub mizeria z jogurtem naturalnym.

Dodaj komentarz

avatar