Babka cytrynowa z białej fasoli
- Formę do babki z kominem (o średnicy 20 cm) natłuścić olejem, oprószyć panierem z ciecierzycy, ew. zwykłą bułką tartą (dzięki temu babkę będzie łatwiej wyjąć z formy).
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Olej kokosowy lub masło klarowane rozpuścić.
- Fasolę odsączyć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą.
- Olej i fasolę zblendować na gładką masę razem z jajkami, ksylitolem, skórką i sokiem z cytryny.
- Dodać mąką kokosową i proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min do suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia przed wyjęciem z formy. Babkę można posypać zmielonym na pył ksylitolem 🙂
THERMOMIX:
- Formę do babki z kominem (o średnicy 20 cm) natłuścić olejem, oprószyć panierem z ciecierzycy, ew. zwykłą bułką tartą (dzięki temu babkę będzie łatwiej wyjąć z formy).
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy lub masło podzielone na kawałki, roztopić 2 min/60°C/obr. 2. W tym czasie fasolę odsączyć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą.
- Dodać odsączoną fasolę, jajka, ksylitol, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, zmiksować 1 min/obr. 8.
- Dodać mąką kokosową i proszek do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 4.
- Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min do suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia przed wyjęciem z formy. Babkę można posypać zmielonym na pył ksylitolem 🙂
1 kawałek to 179 kcal, 6,5 g B, 9,8 g T oraz 20,6 g W
Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂