Rejestracja tel: 733 377 010

Babka cytrynowa z białej fasoli

Składniki:

60 g oleju kokosowego lub masła klarowanego + 1 łyżeczka do natłuszczenia foremki

480 g fasoli z puszki (z 2 puszek, po odsączeniu) lub ugotowanej białej fasoli

6 jajek (M)

120 g ksylitolu

skórka starta z 1 dużej cytryny

sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny (50-60 g)

35 g mąki kokosowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka panieru z ciecierzycy / ew. zwykłej bułki tartej

 

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 12 porcji

Kcal: 179 kcal

  1. Formę do babki z kominem (o średnicy 20 cm) natłuścić olejem, oprószyć panierem z ciecierzycy, ew. zwykłą bułką tartą (dzięki temu babkę będzie łatwiej wyjąć z formy).
  2. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  3. Olej kokosowy lub masło klarowane rozpuścić.
  4. Fasolę odsączyć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą.
  5. Olej i fasolę zblendować na gładką masę razem z jajkami, ksylitolem, skórką i sokiem z cytryny.
  6. Dodać mąką kokosową i proszek do pieczenia i bardzo dokładnie wymieszać.
  7. Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min do suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia przed wyjęciem z formy. Babkę można posypać zmielonym na pył ksylitolem 🙂

THERMOMIX:

  1. Formę do babki z kominem (o średnicy 20 cm) natłuścić olejem, oprószyć panierem z ciecierzycy, ew. zwykłą bułką tartą (dzięki temu babkę będzie łatwiej wyjąć z formy).
  2. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  3. Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy lub masło podzielone na kawałki, roztopić 2 min/60°C/obr. 2. W tym czasie fasolę odsączyć z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą.
  4. Dodać odsączoną fasolę, jajka, ksylitol, startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny, zmiksować 1 min/obr. 8.
  5. Dodać mąką kokosową i proszek do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 4. 
  6. Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min do suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia przed wyjęciem z formy. Babkę można posypać zmielonym na pył ksylitolem 🙂

1 kawałek to 179 kcal, 6,5 g B, 9,8 g T oraz 20,6 g W

ciasto cytrynowe z białej fasoli

Dodaj komentarz

avatar