Bakłażany faszerowane piersią z indyka i kaszą bulgur
- Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu, miąższ naciąć w kratkę, za pomocą pędzelka posmarować je oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piec 35-40 min. W tym czasie przygotować nadzienie.
- Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie ok. 2 min krócej niż czas podany na opakowaniu.
- Mięso mielone włożyć do miski, dodać do niego ugotowaną kaszę, posiekaną natkę pietruszki, starty czosnek, jajko, sól, sos sojowy, oregano, cynamon i obie papryki i dokładnie wymieszać.
- Upieczone bakłażany wydrążyć łyżką tak, aby zostawić ok. 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ z grubsza posiekać, dodać do nadzienia mięsnego, ponownie wymieszać. Farsz nałożyć równomierne do wydrążonych bakłażanów, posypać je z wierzchu panierem z ciecierzycy.
- Piec ok. 40 min. w 180 st. W tym czasie przygotować sos.
- W rondelku rozgrzać oliwę, dodać do niej posiekaną cebulkę i starty ząbek czosnku, dusić kilka minut aż cebulka lekko się zrumieni. Dodać krojone pomidory, sól i oregano, gotować na niewielkiej mocy palnika ok. 10 min aż sos lekko odparuje i się zagęści.
- Bakłażany podawać z sosem.
Bakłażany przed pieczeniem można posypać również parmezanem (40 g na cały przepis). Wartość energetyczna 1 porcji wynosić będzie wówczas 376 kcal.