„Bounty” z kaszy jaglanej
Przepis na bounty pojawił się już jakiś czas temu, bazował on jednak głównie na mleku kokosowym oraz wiórkach. Ten ma dodatek kaszy jaglanej – batoniki są bardzo sycące, a jednocześnie nie są bardzo kaloryczne. Naprawdę bardzo przypominają swój sklepowy oryginał, więc jeśli tak jak ja jesteście miłośnikami kokosa, gorąco polecam wypróbować! 🙂
Przygotowanie:
Przygotować blaszkę 30×25 cm – wyłożyć ją papierem do pieczenia (wystarczy spód, można również boki – będzie wygodniej wyciągać batoniki). Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem na sicie (w ten sposób pozbawimy ją goryczki). Włożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody, dodać ksylitol, ekstrakt waniliowy i ugotować (około 15 minut). Po tym czasie kasza całkowicie wchłonie wodę. Wyłączyć gaz, dodać mleko kokosowe, wymieszać i z grubsza zblendować (nie jest to koniecznie). Dodać wiórki kokosowe (zostawić 1-2 łyżki do dekoracji) oraz zmielone migdały. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia, wyrównać masę i dokładnie docisnąć dłonią. Odstawić do przestudzenia. Przygotować w tym czasie polewę – czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z mlekiem. Polać masę kokosową i schłodzić w lodówce (kilka godzin, a najlepiej całą noc). Pokroić na batoniki.
Wartość energetyczna 1 porcji: 120 kcal