Curry z tofu i warzywami
Sos sojowy wymieszać w większej misce z syropem z agawy lub klonowym, czosnkiem, papryką i imbirem, wymieszać. Tofu pokroić w 1 cm kostkę, wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić zamarynowane tofu, smażyć co jakiś czas mieszając 4-5 min, aż tofu ładnie się zezłoci. Dodać pokrojony w półplasterki por, smażyć 1-2 min. Dodać pokrojoną w 1 cm kostkę dynię, smażyć 1-2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w 1 cm kostkę cukinię oraz pastę curry i dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe i bulion, zagotować. Gotować na małej mocy palnika 10-15 min, aż warzywa zmiękną. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać szczypiorkiem.
Wartości odżywcze 1 porcji curry z tofu i warzywami:
494 kcal
20,1 g białka
21,1 g tłuszczu
59,2 g węglowodanów