Rejestracja tel: 733 377 010

Curry z tofu i warzywami

Składniki:

400 g tofu naturalnego
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka oleju
1/2 pora
1 malutka dynia Hokkaido (u mnie po usunięciu gniazd nasiennych 300 g)
1 papryka
1 mała cukinią
25 g żółtej pasty curry
250 g mleczka kokosowego (polecam Real Thai)
1/2 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki szczypiorku
200 g ryżu basmati

Czas przygotowania: 30-60 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 4 porcje

Kcal: 494 kcal

Sos sojowy wymieszać w większej misce z syropem z agawy lub klonowym, czosnkiem, papryką i imbirem, wymieszać. Tofu pokroić w 1 cm kostkę, wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać. Na dużej patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić zamarynowane tofu, smażyć co jakiś czas mieszając 4-5 min, aż tofu ładnie się zezłoci. Dodać pokrojony w półplasterki por, smażyć 1-2 min. Dodać pokrojoną w 1 cm kostkę dynię, smażyć 1-2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w 1 cm kostkę cukinię oraz pastę curry i dokładnie wymieszać. Dodać mleko kokosowe i bulion, zagotować. Gotować na małej mocy palnika 10-15 min, aż warzywa zmiękną. Podawać z ugotowanym ryżem, posypać szczypiorkiem.

Wartości odżywcze 1 porcji curry z tofu i warzywami:
494 kcal
20,1 g białka
21,1 g tłuszczu
59,2 g węglowodanów

żółte curry z tofu i warzywami

Dodaj komentarz

avatar