Chlebek bananowy na mące owsianej
Chlebek bananowy jest jednym z najprostszych wypieków, których spokojnie można się podjąć, nawet jeśli nie mamy w tym dużego doświadczenia. To również świetny sposób na wykorzystanie zalegających, ciemniejących i mało ciekawie wyglądających bananów 🙂 Przepis można nieco zmodyfikować i nie dodawać ksylitolu, jeśli wolimy mniej słodkie desery lub np. uatrakcyjnić go dodając np. posiekane suszone owoce, orzechy włoskie lub wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę, ksylitol oraz cynamon. W osobnej misce rozgnieść widelcem lub zblendować banany, wymieszać je z jajkami, roztopionym masłem oraz ekstraktem waniliowym. Składniki wymieszać ze sobą i odstawić na ok. 5 minut. Keksówkę o dł. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowaną masę. Piec około 60 min., do suchego patyczka. Kroić po ostudzeniu.