Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Chłodnik z botwinki

Składniki:

1 bardzo duży pęczek botwinki lub 2 mniejsze
600 g bulionu warzywnego
2 ogórki
1 pęczek koperku
¼-1/2 łyżeczki soli
500 g kefiru
4 jajka ugotowane na twardo

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 4 porcje

Kcal: 188 kcal

Botwinkę dokładnie opłukać, buraczki pokroić, łodygi pokroić na 2 cm kawałki, liście z grubsza pokroić. Buraczki wrzucić do garnka, zalać bulionem, doprawić solą do smaku, gotować 20 min. Dodać łodygi i liście, gotować kolejne 5 min. Wywar ostudzić. Ogórka pokroić w kosteczkę, koperek posiekać. Dodać do ostudzonego wywaru razem z kefirem, wymieszać. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Chłodnik z botwinki – przepis na Thermomix:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek (bez gałązek), rozdrobnić 3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć ogórek pokrojony na kawałki, rozdrobnić 2-3 s/obr. 4. Przełożyć do naczynia z koperkiem, odstawić do lodówki. Do naczynia miksującego włożyć botwinkę z łodygami, rozdrobnić 4 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć buraczki pokrojone na kawałki rozdrobnić 3-4 s/obr. 5. Buraczki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać 600 g wody, 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego oraz sól, gotować 20 min/100°C/obr.wsteczne/obr. 1. Dodać rozdrobnioną botwinkę z łodygami, gotować kolejne 5 min/100°C/obr.wsteczne/obr. 1. Wywar ostudzić, dodać do niego kefir oraz rozdrobnione wcześniej ogórki oraz koperek (można zostawić po 1 łyżce do dekoracji), wymieszać kopystką. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Wartości odżywcze 1 porcji chłodnika z botwinki:
188 kcal
14,8 g białka
7,8 g tłuszczu
16,3 g węglowodanów

chłodnik z botwinki

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux