Ciasteczka owsiane z czekoladą
Są takie chwile, kiedy przychodzi ochota na dobrą kawę i znane wszystkim „coś słodkiego”. Niestety, propozycje dostępne w sklepach swoich składem zwykle odbiegają znacznie jakością od tego, co możemy przygotować w swoich domach. Dlatego też zachęcam, aby swoje „coś słodkiego” przygotowywać samodzielnie – po pierwsze, da nam to niesamowitą satysfakcję że stworzyliśmy coś tak pysznego, a po drugie, będziemy doskonale wiedzieć co kryje się w składzie takich ciasteczek.
Prygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st (grzałka górna oraz dolna). Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem wraz z ksylitolem na puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy i ucieramy kolejne ok. 3 minuty. Dodajemy w 3 partiach mąkę pełnoziarnistą wymieszaną z sodą, solą i proszkiem do pieczenia, miksujemy kilka chwil aż powstanie nam kruszonka. Następnie dodajmy płatki owsiane oraz posiekaną czekoladę i miksujemy lub mieszamy ręką (masa będzie bardzo gęsta) aż składniki dobrze się połączą. Zwilżoną dłonią formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w ok. 2-centymetrowych odstępach, lekko dociskamy (nie trzeba ich specjalnie spłaszczać, w czasie pieczenia ciasteczka rozejdą się na boki). Pieczemy ok. 15 minut aż lekko się zrumienią. U mnie wyszły 2 blachy po 16 ciasteczek.