Omlet z kalafiorem i serem (smażony lub na parze z TM)
Omlet z kalafiorem i serem kojarzy mi się z placuszkami z kalafiora, które mój tato robił lata temu z przepisu, który dostał od koleżanki z pracy. To połączenie na tyle zapadło mi w pamięć, że postanowiłam je odtworzyć – oczywiście w mojej ulubionej formie, czyli omletu (omlety robiłam już chyba absolutnie ze wszystkim (bardzo lubię np. ten przepis z TM lub ten dodany wcześniej przeze mnie). Smak omletu z kalafiorem jest bardzo delikatny, dlatego posypanie go szczypiorkiem dodaje mu fajnej świeżości i polecam nie rezygnować z tego dodatku. Przepis przygotowałam dla Was w wersji klasycznej, na patelni oraz na parze na Thermomix – w obu jest równie pyszny!
Omlet z kalafiorem i serem – przepis klasyczny:
Ser żółty lub parmezan zetrzeć na tarce, kalafiora zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić 2-3 min co jakiś czas mieszając. Dodać starty kalafior dusić ok. 3-4 min na niewielkiej mocy palnika, w razie potrzeby można w międzyczasie dodać 3-4 łyżki wody gdyby kalafior zaczął za mocno przywierać do patelni. W międzyczasie jajka wbić do miseczki, dodać mleko, sól, pieprz i gałkę i dokładnie roztrzepać. Na patelnię wlać masę jajeczną i delikatnie jeden raz przemieszać żeby równomiernie rozprowadzić składniki. Ścinać na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem. Kiedy spód omletu będzie ścięty, a wierzch jeszcze lekko płynny, wyłączyć palnik, posypać parmezanem, przykryć ponownie pokrywką i pozostawić na 2-3 min do całkowitego ścięcia. Podawać posypany posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem pieczywa i świeżych warzyw.
Omlet z kalafiorem i serem – przepis na Thermomix:
Z najnowszą funkcją tworzenia własnych przepisów w urządzeniu, wystarczy na swoim koncie na Cookidoo wybrać kolejno Moje przepisy -> Utworzone przepisy -> kliknąć przycisk zielonego plusa w prawym dolnym rogu -> Utwórz przepis -> wpisać nazwę przepisu -> następnie przepisać składniki oraz skopiować poniższe punkty i podmienić składniki w tekście klikając przycisk wagi oraz ostawienia klikając przycisk noża TM 🙂
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Jeśli używamy parmezanu (20 g), rozdrobnić go 10 s/obr. 10. Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kalafior, pokrojony na kawałki, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
- Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/obr. 1. Przełożyć na wkład Varomy wyłożony papierem do pieczenia (pozostawiając boczne otwory wkładu niezakryte), równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, sól, pieprz i gałkę, wymieszać 10 s/obr. 4. Masę przelać na wkład Varomy z kalafiorem, posypać rozdrobnionym serem, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy z kalafiorem i masą jajeczną, nałożyć pokrywę przystawki Varoma, gotować na parze 18 min/Varoma/obr. 1. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kolejne 3 min/Varoma/obr. 1.
- Zdjąć przystawkę Varoma, za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć omlet na talerz, następnie pokroić na kawałki. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu posypany 1 łyżką szczypiorku, posiekanego z pieczywem oraz świeżymi warzywami.
Omlet z serem (parmezanem) w jednej porcji (bez dodatków) ma:
284 kcal
11 g węglowodanów
20 g białka
18 g tłuszczu