Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Omlet z kalafiorem i serem (smażony lub na parze z TM)

Składniki:

Omlet z kalafiorem i serem – 2 porcje:

30 g sera żółtego lub 15-20 g parmezanu
80 g cebuli (1 mniejsza sztuka)
10-15 g oleju rzepakowego
200 g kalafiora
4 jajka
60 g mleka
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
500 g wody (w przypadku gotowania w TM)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
pieczywo i świeże warzywa do podania

 

Czas przygotowania: do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 2

Kcal: 284 kcal

Omlet z kalafiorem i serem kojarzy mi się z placuszkami z kalafiora, które mój tato robił lata temu z przepisu, który dostał od koleżanki z pracy. To połączenie na tyle zapadło mi w pamięć, że postanowiłam je odtworzyć – oczywiście w mojej ulubionej formie, czyli omletu (omlety robiłam już chyba absolutnie ze wszystkim (bardzo lubię np. ten przepis z TM lub ten dodany wcześniej przeze mnie). Smak omletu z kalafiorem jest bardzo delikatny, dlatego posypanie go szczypiorkiem dodaje mu fajnej świeżości i polecam nie rezygnować z tego dodatku. Przepis przygotowałam dla Was w wersji klasycznej, na patelni oraz na parze na Thermomix – w obu jest równie pyszny!

omlet z kalafiorem i serem

Omlet z kalafiorem i serem – przepis klasyczny:

Ser żółty lub parmezan zetrzeć na tarce, kalafiora zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, cebulkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić 2-3 min co jakiś czas mieszając. Dodać starty kalafior dusić ok. 3-4 min na niewielkiej mocy palnika, w razie potrzeby można w międzyczasie dodać 3-4 łyżki wody gdyby kalafior zaczął za mocno przywierać do patelni. W międzyczasie jajka wbić do miseczki, dodać mleko, sól, pieprz i gałkę i dokładnie roztrzepać. Na patelnię wlać masę jajeczną i delikatnie jeden raz przemieszać żeby równomiernie rozprowadzić składniki. Ścinać na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem. Kiedy spód omletu będzie ścięty, a wierzch jeszcze lekko płynny, wyłączyć palnik, posypać parmezanem, przykryć ponownie pokrywką i pozostawić na 2-3 min do całkowitego ścięcia. Podawać posypany posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem pieczywa i świeżych warzyw.

Omlet z kalafiorem i serem – przepis na Thermomix:

Z najnowszą funkcją tworzenia własnych przepisów w urządzeniu, wystarczy na swoim koncie na Cookidoo wybrać kolejno Moje przepisy -> Utworzone przepisy -> kliknąć przycisk zielonego plusa w prawym dolnym rogu -> Utwórz przepis -> wpisać nazwę przepisu -> następnie przepisać składniki oraz skopiować poniższe punkty i podmienić składniki w tekście klikając przycisk wagi oraz ostawienia klikając przycisk noża TM 🙂

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser żółty, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Jeśli używamy parmezanu (20 g), rozdrobnić go 10 s/obr. 10.  Ser przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną w ćwiartki, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej, dusić 2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać kalafior, pokrojony na kawałki, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
  5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 min/120°C/obr. 1. Przełożyć na wkład Varomy wyłożony papierem do pieczenia (pozostawiając boczne otwory wkładu niezakryte), równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Opłukać naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać mleko, sól, pieprz i gałkę, wymieszać 10 s/obr. 4. Masę przelać na wkład Varomy z kalafiorem, posypać rozdrobnionym serem, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, włożyć wkład Varomy z kalafiorem i masą jajeczną, nałożyć pokrywę przystawki Varoma, gotować na parze 18 min/Varoma/obr. 1. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kolejne 3 min/Varoma/obr. 1.
  8. Zdjąć przystawkę Varoma, za pomocą papieru do pieczenia ostrożnie przełożyć omlet na talerz, następnie pokroić na kawałki. Podawać na ciepło lub po ostudzeniu posypany 1 łyżką szczypiorku, posiekanego z pieczywem oraz świeżymi warzywami.

Omlet z serem (parmezanem) w jednej porcji (bez dodatków) ma:
284 kcal
11 g węglowodanów
20 g białka
18 g tłuszczu

 

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux