Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Cukinia faszerowana indykiem, komosą ryżową i papryką

Składniki:

2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryka
300 g mięsa mielonego z indyka (np. udźca)
120 g komosy ryżowej / lub kaszy jaglanej
200 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
3 średnie cukinie
50 g startego sera (mozzarelli, ewentualnie żółtego)
sól, pieprz, oregano do smaku

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Średnie

Porcje: 3 porcje

Kcal: 440

Przygotowanie:
Komosę ugotować al dente (2 minuty krócej niż czas na opakowaniu). Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną cebulkę oraz starte ząbki czosnku. Podsmażyć kilka minut do zeszklenia. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę, poddusić 2-3 minuty aż zmięknie co jakiś czas mieszając. Dodać mielone mięso, podsmażyć aż się zetnie, posypać oregano (około 1 łyżeczki), jeszcze chwilę przemieszać. Zalać zmiksowanymi pomidorami z puszki lub passatą pomidorową, Dodać komosę ryżową i całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ja opcjonalnie dodałam również 2 łyżki kukurydzy, która została mi po poprzednim obiedzie 🙂
Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć (najwygodniej użyć do tego łyżki). Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Włożyć do niej farsz (prawdopodobnie  z górką, ale powinien wejść bez problemu cały). Posypać startym serem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i zapiekać około 20-25 minut. Udekorować kiełkami.

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux