Fit batoniki z kaszy jaglanej z orzechami i daktylowym karmelem
Formę 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem na sicie o drobnych oczkach, ugotować do miękkości w 500 g mleka roślinnego razem z ksylitolem i masłem orzechowym (ok. 15 min). W tym czasie daktyle zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia. Dodać pozostałe 100 g mleka, ekstrakt waniliowy i odżywkę białkową jeśli używamy, następnie zblendować (masa nie musi być idealnie gładka, ważne aby wymieszać wszystkie składniki). Masę przełożyć do przygotowanej formy, następnie ją wyrównać (najlepiej lekko zwilżonymi wodą dłońmi). Daktyle zblendować wraz z wodą w której się moczyły oraz z masłem orzechowym. Wylać na masę z kaszy jaglanej i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Orzeszki ziemne w grubsza posiekać, posypać równomiernie po masie daktylowej, oprószyć lekko solą, lekko docisnąć aby wyrównać wierzch. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka roślinnego, polać równomiernie po wierzchu, tak aby całkowicie przykryć masę i orzeszki. Schłodzić w lodówce min. 3 godz. lub najlepiej całą noc (im bardziej schłodzone, tym lepsza konsystencja). Ostrym nożem pokroić na 24 batoniki.
Themomix:
Formę 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle namoczyć we wrzątku na ok. 10 min. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić 1-2 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć daktyle wraz z wodą z moczenia i 50 g masła orzechowego, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego wsypać przepłukaną wrzątkiem na sicie o drobnych oczkach kaszą jaglaną, dodać 500 g mleka roślinnego, ksylitol i pozostałe 50 g masła orzechowego, gotować 15 min/100°C/obr. 1. Dodać pozostałe 100 g mleka roślinnego, ekstrakt waniliowy i odżywkę białkową jeśli używamy, zmiksować 1 min/obr. 4-8 stopniowo zwiększając obroty. Masę przełożyć równomiernie do przygotowanej formy do pieczenia, wierzch wyrównać kopystką lub zwilżonymi wodą dłońmi. Na kaszę wyłożyć równomiernie masę daktylową, posypać rozdrobnionymi orzeszkami i lekko je docisnąć tak, aby wyrównać wierzch, oprószyć lekko solą. Umyć i osuszyć naczynie miksujące, następnie włożyć do niego 100 g czekolady połamanej na kostki, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać pozostałe 70 g mleka roślinnego, rozpuścić 3 min/60°C/obr. 2. Rozpuszczoną czekoladę rozprowadzić równomiernie po wierzchu daktylowo-orzechowym. Schłodzić w lodówce min. 3 godz. lub najlepiej całą noc (im bardziej schłodzone, tym lepsza konsystencja). Ostrym nożem pokroić na 24 batoniki.
1 batonik w wersji bez odżywki to 147 kcal, 3,6 g białka, 6,2 g tłuszczu i 21,8 g węglowodanów
1 batonik w wersji z odżywką to 152 kcal, 5,3 g białka, 6,3 g tłuszczu i 20,8 g węglowodanów
Sprobowalam dzis ten przepis i moj spod jaglany wyszedl zupelnie luzny… dokladnie zastosowalam sie do przepisu. Czy mialaby Pani jakies wskazowki lub pomysl dlaczego tak sie stalo?
Ciężko mi powiedzieć, dokładnie ten sam przepis rozpisuję w jadłospisach, ale nikt nie zgłosił wcześniej problemu z konsystencją kaszy. Czy masa nie zastygła nawet po schłodzeniu? Jakiego użyła Pani mleka? Czy przepis był przygotowany klasycznie, czy w TM?