Rejestracja tel: 733 377 010

Jajecznica z kurkami

Składniki:

1 łyżeczka masła (5 g)
1/4 cebuli (lub więcej jeśli lubicie)
100 g kurek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
2 łyżki mleka (ok. 30g)
Sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 1 porcja

Kcal: 248 kcal

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić kilka minut na niewielkiej mocy palnika. Kurki dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zeszklonej cebulki dusić aż kurki zmniejszą objętość a woda, którą puszczą odparuje. W międzyczasie w miseczce rozkłócić 2 jajka z dodatkiem mleka, solą i pieprzem. Do kurek dodać posiekaną natkę, smażyć jeszcze około 1 min. Zalać masą jajeczną, ścinać do uzyskania preferowanej konsystencji. Podawać z pieczywem, np. w formie grzanek i ulubionymi warzywami.

Wartości odżywcze 1 porcji jajecznicy z kurkami (bez dodatków):
248 kcal
15,9 g białka
14,8 g tłuszczu
12,6 g węglowodanów

jajecznica z kurkami

Dodaj komentarz

avatar