Rejestracja tel: 733 377 010

Orkiszowy omlet z pieczarkami i serem

Składniki:

Składniki na 1 porcję orkiszowego omletu z pieczarkami i serem:

2 jajka
30 g mleka
30 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Spora szczypta soli
125 g pieczarek
1/2 małej cebulki
5 g masła
Sól i pieprz
Opcjonalnie łyżka posiekanej natki pietruszki

Czas przygotowania: do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 1 porcja

Kcal: 391 kcal

Uwielbiam jajka w każdej postaci, to właśnie one pojawiają się u mnie na śniadanie najczęściej. Moją ulubioną postacią są właśnie omlety, zdecydowanie bardziej preferuję je w formie wytrawnej niż na słodko. Ten jest naprawdę fajny, bo przypomina w smaku klasyczne krokiety z serem i pieczarkami 🙂 Jeśli jesteście fanami takich klimatów, ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu. 

Przygotowanie orkiszowego omletu z pieczarkami i serem:

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w niewielką kosteczkę pieczarki, smażyć aż zmniejszają objętość, a woda którą puszczą odparuje. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki jeśli używamy, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia. W międzyczasie jajka zmiksować z mlekiem, mąką i solą (w Thermomixie: 20 s/obr. 5). Na patelnię po pieczarkach wylać masę jajecznicą i ścinać na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet się zetnie, na połowie ułożyć podsmażone pieczarki z cebulką, natkę pietruszki jeśli używamy, posypać startym serem, złożyć na pół i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z ulubionymi warzywami.

Wartość energetyczna orkiszowego omletu z pieczarkami i serem:

Energia: 391 kcal
Białko: 25,1 g
Tłuszcze: 19,2 g
Węglowodany: 32,3 g

orkiszowy omlet z pieczarkami i serem

Dodaj komentarz

avatar