Orkiszowy omlet z pieczarkami i serem
Uwielbiam jajka w każdej postaci, to właśnie one pojawiają się u mnie na śniadanie najczęściej. Moją ulubioną postacią są właśnie omlety, zdecydowanie bardziej preferuję je w formie wytrawnej niż na słodko. Ten jest naprawdę fajny, bo przypomina w smaku klasyczne krokiety z serem i pieczarkami 🙂 Jeśli jesteście fanami takich klimatów, ta propozycja na pewno przypadnie Wam do gustu.
Przygotowanie orkiszowego omletu z pieczarkami i serem:
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone w niewielką kosteczkę pieczarki, smażyć aż zmniejszają objętość, a woda którą puszczą odparuje. Doprawić solą, pieprzem, dodać natkę pietruszki jeśli używamy, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia. W międzyczasie jajka zmiksować z mlekiem, mąką i solą (w Thermomixie: 20 s/obr. 5). Na patelnię po pieczarkach wylać masę jajecznicą i ścinać na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet się zetnie, na połowie ułożyć podsmażone pieczarki z cebulką, natkę pietruszki jeśli używamy, posypać startym serem, złożyć na pół i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z ulubionymi warzywami.
Wartość energetyczna orkiszowego omletu z pieczarkami i serem:
Energia: 391 kcal
Białko: 25,1 g
Tłuszcze: 19,2 g
Węglowodany: 32,3 g
Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂