Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Owsiane placuszki dyniowe

Składniki:

Składniki na 2 porcje owsianych placuszków dyniowych:

230 g dyni Hokkaido

120 g mąki owsianej

2 jajka

100 g jogurtu naturalnego

40 g erytrytolu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki cynamonu

10 g masła

Czas przygotowania: do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 2 porcje

Kcal: 419 kcal

Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach, włożyć do miski. Dodać mąkę owsianą, jajka, jogurt, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, nakładać po 1 łyżce ciasta i smażyć po 2-3 min z obu stron do zezłocenia.

Owsiane placuszki dyniowe – Thermomix:

do naczynia miksującego włożyć dynię pokrojoną na 2-3 cm kawałki, rozdrobnić 7-8 s/obr. 7. Dynię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać mąkę, jajko, jogurt, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon i ekstrakt waniliowy, wymieszać 10 s/obr. 4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła, nakładać po 1 łyżce ciasta i smażyć po 2-3 min z obu stron do zezłocenia.

Wartości energetyczne 1 porcji owsianych placuszków dyniowych:

419 kcal
18 g białka
16 g tłuszczu
71 g węglowodanów

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux