Nie wiem jakim cudem ten przepis nie pojawił się jeszcze na blogu. Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych deserów, pyszne, dzięki cynamonowi i imbirowi bardzo aromatyczne, ale również bardzo syte – na pewno zadowoli gust każdego łasucha 🙂 Na licznych blogach takie ciasto wzbogacane jest o krem z masła i twarożku, ja jednak lubię to ciasto samo w sobie – dodatki nie są tu potrzebne.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 150 st. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, imbirem i solą. Jajka w temperaturze pokojowej ubić mikserem na dużych obrotach około 2-3 minut, aż zwiększą znacznie objętość. Dodać ksylitol i ubijać około 5 min. na puszystą masę. Następnie cały ubijając wlewać pomału olej. Dodać wiórki kokosowe, marchewkę startą na małych oczkach, posiekane orzechy włoskie, drobne kawałki ananasa lub jabłka oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Stopniowo domieszać mąkę z przyprawami. Masę przelać do tortownicy i piec 60 min. aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂