Dietlicious Poradnia Dietetyczna – Dietetyk Wrocław

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

Składniki:

Składniki na 12 kawałków pełnoziarnistego ciasta z rabarbarem:

3 jajka

100-120 g ksylitolu

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1 laski wanilii

80 g oleju rzepakowego

120 g mleka / napoju roślinnego, np. migdałowego lub owsianego

260 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)

Szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g rabarbaru pokrojonego w 1-2 cm plasterki

30 g płatków migdałowych

Czas przygotowania: ponad 1h

Poziom trudności: Łatwe

Porcje: 12 kawałków

Kcal: 203 kcal

Maj to chyba mój ulubiony miesiąc jeśli chodzi o pojawianie się nowych produktów – truskawki, szparagi, botwinka i oczywiście rabarbar. Przyjemnie kwaśny, bardzo fajnie przełamuje słodycz rożnego rodzaju deserów, do tego ten cudowny różowo-zielony kolor 🙂 Tym razem wykorzystałam go do zrobienia ciasta w 100% z mąki pełnoziarnistej. Ciasto jest przyjemnie puszyste i nie jest bardzo ciężkie, jak w przypadku innych wypieków bazujących na mąkach z pełnego przemiału. Do tego ma niski IG i nie zawiera białego cukru. 

Przygotowanie pełnoziarnistego ciasta z rabarbarem:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Spód tortownicy (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej ubić z ksylitolem i ekstraktem waniliowym, aż masa będzie puszysta (ok. 7-8 min), następnie cienką strużką wlewać powoli olej, cały czas ubijając. Dodać mleko i mąkę pełnoziarnistą, sól i proszek do pieczenia i szybko wymieszać na mniejszych obrotach lub łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch wyłożyć równomiernie, pokrojony rabarbar, posypać płatkami migdałów. Piec 45-50 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Przygotowanie pełnoziarnistego ciasta z rabarbarem w Thermomixie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Spód tortownicy (średnica 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać ksylitol i ekstrakt waniliowy, ubijać 5 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać kolejne 5 min/obr. 4. 2 min przed końcem czasu przez otwór w pokrywie naczynia miksującego, przy założonej miarce, podczas pracy TM stopniowo dodawać olej, tak aby spływa pomału na obracające się noże. Dodać mleko, mąkę, sól i proszek do pieczenia, wymieszać 5 s/obr. 4. Zdjąć motylek, w razie potrzeby przemieszać kopystką. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy. Na wierzch wyłożyć równomiernie, pokrojony rabarbar, posypać płatkami migdałów. Piec 45-50 min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Wartość energetyczna 1 kawałka pełnoziarnistego ciasta z rabarbarem:

Energia: 203 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze: 9,9 g
Węglowodany: 28,1 g

 

Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂 

dietetyczne pełnoziarniste ciasto z rabarbarem bez cukru

0 0 głosów
Article Rating
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Dodaj komentarz do wpisux