Pełnoziarniste muffinki bananowe z masłem orzechowym i czekoladą
Połączenie banana z masłem orzechowym od pierwszego kęsa było dla mnie czymś absolutnie fantastycznym! Od tamtej pory próbuję różne warianty tego zestawu – najczęściej pod postacią owsianki, która w takiej wersji pojawia się często w proponowanych przeze mnie jadłospisach. Tym razem powstały muffiny na bazie mąki pełnoziarnistej, do których nie trzeba dodawać dużej ilości słodzideł – wystarczą 2 łyżki miodu, choć moim zdaniem byłyby całkiem słodkie nawet bez tego dodatku. Słodkości nadają już same rozgniecione, dojrzałe banany, które przepięknie pachną podczas pieczenia!
Przygotowanie:
Banany blendujemy z miodem, masłem orzechowym, olejem oraz jajkami. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz czekoladą. Składniki łączymy ze sobą łyżką, przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy 20 minut w 200 st. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.