Pieczone paszteciki pełnoziarniste z pieczarkami
Jako że zaczął się grudzień, najwyższa pora zacząć testować świąteczne przepisy 🙂 Takie paszteciki są doskonałym dodatkiem do wigilijnego barszczu, ale świetnie nadadzą się nie tylko na święta. Myślę, że mogą stanowić fajną przekąskę na spotkania, czy imprezy. Mąka pełnoziarnista jest dość ciężka, więc dajmy ciastu więcej czasu na wyrośnięcie. Do farszu można dodać również kapustę kiszoną, którą można poddusić razem z pieczarkami lub w wersji mniej lekkiej – nieco startego, żółtego sera 🙂
Przygotowanie:
Mąkę (wsypać najpierw 180 g, resztę zostawić do posypania jeśli będzie taka konieczność), suszone drożdże, sól oraz cukier wymieszać w misce. Dodać niecałe 2 żółtka, ciepłe mleko oraz miękkie masło i zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli używamy świeżych drożdży, rozpuszczamy je w ciepłym mleku i dodajemy cukier lub inne słodzidło i odstawiamy na kilka minut aż zaczyn zacznie się pienić; dodajemy go wówczas do mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 1h, przykrywając ściereczką.
W międzyczasie cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać umyte i pokrojone w kosteczkę pieczarki, poddusić razem aż zmiękną a woda, którą puszczą odparuje. Doprawić solą oraz pieprzem.