Pieczone serowe oponki na mące owsianej
Zbliża się tłusty czwartek, czyli dzień w którym królują pączki, faworki i i inne tłuste, smażone w głębokim tłuszczu słodkości. Zawsze powtarzam moim pacjentom, że zjedzenie tego rodzaju wypieku w ten dzień nie jest niczym złym, o ile oczywiście na jednym poprzestaniemy 🙂 Jeśli natomiast będzie Wam mało proponuję alternatywnie wybrać zdrowszą i lżejszą wersję – pieczoną i bazującą na mące owsianej, oczywiście bez cukru. Do wykorzystania nie tylko raz w roku!
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Masło zmiksować z ksytlitolem. Kiedy masa nabierze nieco puszystości dodać twaróg, jogurt oraz jajka, zmiksować wszystko razem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Dodawać do zmiksowanej masy serowo-jajecznej. Zagnieść ciasto (może się trochę lepić, ale nie powinno zostawać na dłoniach – gdyby tak było można dosypać nieco mąki). Odrywać kawałki ciasta, rolować je w „wałeczki”, które następnie łączyć ze sobą końcami (nie wałkowałam ciasta i nie wykrajałam go szklanką jak w klasycznych przepisach na oponki). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów (ja piekłam je w dwóch partiach po 8 sztuk). Piec 15 minut aż delikatnie się zrumienią. Ostudzić.
Wartość energetyczna 1 oponka: 126 kcal
Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂