Proteinowy sernik na zimno z na kakaowym biszkopcie z galaretką bananową
Masło orzechowe, banany i czekolada – kto z Was uwielbia takie klasyczne połączenie? Oczywiście ja też, dlatego też stworzyłam dla Was ten oto sernik na zimno – kakaowy biszkopt na mące kokosowej, masa serowa z odżywką białkową o smaku masła orzechowego i bananowa galaretka ze świeżymi bananami. Pyszna i lekka propozycja na weekendowy deser 🙂
Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spód tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem. Jajka ubić z 30 g ksylitolu i ekstraktem waniliowym (można go zastąpić ewentualnie łyżeczką cukru waniliowego) na puszystą masę (ok. 10 min), następnie dodawać stopniowo mąkę kokosową wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić do przestudzenia.
Masa serowa i galaretka: Żelatynę i pozostałe 30 g ksylitolu rozpuścić w 60 g gorącej wody, chwilę przestudzić. Odżywkę białkową (najlepiej o smaku masła orzechowego) wymieszać z mlekiem na gładką masę, dodać do twarogu i zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując wlewać stopniowo rozpuszczoną żelatynę i miksować jeszcze 20-30 sekund. Masę wylać na przygotowany wcześniej kakaowy biszkopt, wierzch wyrównać, wstawić do lodówki na 15-20 min, aby zaczęła się ścinać. Po tym czasie banana pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na wierzchu tak, aby plasterki lekko na siebie zachodziły. Zalać przygotowaną galaretką (jeśli nie macie idealnie szczelniej formy warto wcześniej owinąć jej spód i brzegi folią aluminiową). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
THERMOMIX:
Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spód tortownicy (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać ksylitol i ekstrakt waniliowy (można go zastąpić ewentualnie łyżeczką cukru waniliowego), ubijać 5 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać 5 min/obr. 4. Dodać mąkę kokosową wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie kopystką. Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić do przestudzenia. Umyć naczynie miksujące.
Masa serowa i galaretka: Żelatynę i pozostałe 30 g ksylitolu rozpuścić w 60 g gorącej wody, chwilę przestudzić. Odżywkę białkową (najlepiej o smaku masła orzechowego) wymieszać z mlekiem na gładką masę. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać rozpuszczoną w mleku odżywkę białkową, zmiksować 30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek do dno naczynia miksującego, miksować kolejne 30 s/obr. 6. W tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego wlewać stopniowo rozpuszczoną żelatynę. Masę przełożyć na przygotowany wcześniej kakaowy biszkopt, wierzch wyrównać kopystką, wstawić do lodówki na 15-20 min, aby zaczęła się ścinać. Po tym czasie banana pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na wierzchu tak, aby plasterki lekko na siebie zachodziły. Zalać przygotowaną galaretką (jeśli nie macie idealnie szczelniej formy warto wcześniej owinąć jej spód i brzegi folią aluminiową). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Wskazówka: zamiast odżywki białkowej o smaku masła orzechowego można dodać 60-80 g 100% masła orzechowego. Zmienią się wówczas wartości odżywcze przepisu. Zamiast galaretki bananowej można wykorzystać galaretkę cytrynową.
1 porcja to 162 kcal, 14,5 g B, 4,1 g T i 19,3 g W.
Zmęczona dietami, które nie przynoszą żadnych rezultatów lub po których kilogramy zawsze wracają jak bumerang? Zapisz się do newslettera i zgarnij darmowy ebook „7 głównych powodów dla których diety redukcyjne u Ciebie nie działają” i poznaj przyczyny oraz proste rozwiązania tego problemu 🙂