Rafaello z kaszy jaglanej
Uwielbiam kokosa w każdej postaci. Odkąd pracowałam w Kuchniach Świata uzależniłam się wręcz od mleka kokosowego, które obowiązkowo muszę mieć zawsze w zapasie. Jest doskonałym dodatkiem zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkościach. Tym razem zagościło na moim stole w tej drugiej, przepysznej odsłonie. Takie rafaello to prawdziwa rozpusta dla każdego fana oryginalnej wersji kokosowych kulek, ale w znacznie zdrowszym wydaniu!
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłukać na sicie wrzątkiem, a następnie ugotować pod przykryciem na mleku kokosowym razem z ksylitolem (około 15 minut). Od razu zblendować jeszcze gorącą masę (będzie jeszcze lekko lejąca i wtedy będzie to łatwiejsze) razem z ekstraktem waniliowym, olejem kokosowym, mąkami oraz wiórkami kokosowymi. Formować w dłoniach niewielkie kulki, po czym wepchnąć w każdą z nim po 1 migdale. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, Przechowywać w lodówce… o ile przetrwają 🙂