Sałatka z kaszą gryczaną, kozim serem i pieczonym burakiem
Sałatki są fajną, lekką opcją jeśli chodzi o codziennie menu, jednak w zimie mogą być bardziej problematyczne ze względu na mniejszą dostępność dobrej jakości warzyw. Warto wówczas postawić na dostępne w tym sezonie warzywa korzeniowe – marchewkę, seler, pietruszkę czy właśnie buraczki. Bogate w żelazo, świetnie komponują się z kozim serem – jeśli jednak nie przepadacie za jego smakiem, równie dobrze sprawdzi się tutaj także feta czy mozzarella. Jeśli chcecie przyspieszyć przygotowanie przepisu, polecam skorzystać z buraczków gotowanych, pakowanych próżniowo – bez problemu można dostać je obecnie w niektórych supermarketach. Smacznego 🙂
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować. Ugotowanego lub pieczonego buraczka pokroić w 1 cm kostkę. Ser kozi zetrzeć na duże wiórki przy użyciu obieraczki do warzyw (lub pokroić na mniejsze paseczki jeśli używamy sera w plastrach). Rukolę opłukać, orzechy włoskie z grubsza posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego musztardę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę i przyprawy. Składniki wymieszać ze sobą.