Spaghetti z mielonym indykiem
Nie znam chyba nikogo, kto nie lubiłby spaghetti. Zwykle kojarzy się ono z daniem dość ciężkim, tłustym i bardzo kalorycznym, niedopuszczalnym w dietach redukcyjnych. Tymczasem taki obiad można spokojnie wpisać do swojego stałego menu, nawet jeśli chcemy zgubić kilka kilogramów. W lżejszej wersji, zamiast tłustego mięsa wieprzowego z łopatki, warto uwzględnić zmielone mięsko z indyka. Do tego aromatyczny sos z warzywami i świeżo starty parmezan. Taka dieta to sama przyjemność!
W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić, po chwili dodać starty/rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, jeszcze chwilę podsmażyć cały czas mieszając. Dodać startą na drobnych oczkach tarki marchew oraz drobno posiekany seler naciowy. Smażyć około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać mielone mięso z indyka i dokładnie obsmażyć, cały czas mieszając. Gdy mięso będzie ścięte wlać przecier pomidorowy oraz bulion wymieszany uprzednio z koncentratem pomidorowym. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, oregano (około 1 łyżeczki) oraz szczyptą wędzonej papryki (dodawać po bardzo niewielkiej szczypcie do smaku, jest bardzo intensywna). Zagotować. Gotować pod przykryciem minimum 10-15 minut aż sos zgęstnieje (choć im dłuższe gotowanie, tym sos nabiera więcej smaku – jeśli macie więcej czasu zostawcie go na małej mocy palnika na 1-1,5 h). W tym czasie ugotować makaron i zetrzeć parmezan. Podawać udekorowany listkami bazylii 🙂
1 porcja to: 507 kcal, 36,3 g B, 12,1 g T i 67,5 g W
Wskazówka: Spaghetti będzie równie pyszne na chudym, mielonym mięsie wołowym.