Śródziemnomorska sałatka z białą kaszą gryczaną
Był taki okres w moim życiu, że w ramach lunchu/drugiego śniadania jadłam tylko kanapki. Zapewne wiele z Was tak robi i nie można się dziwić – jest to szybka, sycąca i łatwa do zabrania opcja, do tego łatwa do zapakowania i można ją jeść rękami. Plusów jest mnóstwo, ale… ile można jeść to samo? Drugą sprawą jest też fakt, że jedzenie kanapek na śniadanie, lunch i kolację nie do końca zgadza się z realizowaniem zalecenia żywieniowego mówiącego o różnorodności spożywanych potraw. Dlatego też zachęcam do wyprobowania takiej oto sałatki. Każdy z nas ma pojemnik, czy nawet pusty słoik w domu. A zabranie dodatkowo widelca moim zdaniem nie stanowi wielkiego problemu nie do rozwiązania. Nie dajmy się rutynie, nie jedzmy samych kanapek 🙂
Przygotowanie:
Kaszę ugotować, ostudzić. W międzyczasie pokroić awokado w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wrzucić do miski. Dodać pokrojone suszone pomidory, oliwki w plasterki, fetę w kosteczkę. Dodać przestudzoną kaszę oraz koperek. Wymieszać.