Superczekoladowe ciasto z czerwonej fasoli – bez mąki!
Po wcześniejszej próbie z rewelacyjnym kokosowym ciastem z białej fasoli, nadeszła pora na wypróbowanie wersji czekoladowej. Wypiek przerósł moje wszelkie oczekiwania – ciasto przypomina klasyczne brownie – jest bardzo aromatyczne i wilgotne, z pewnością zachwyci wszystkich miłośników czekolady 🙂 Dodatkowo dzięki czerwonej fasoli ma całkiem sporą ilość białka. Naprawdę warto wypróbować!
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 st. Tortownicę (18-20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, masło lub olej również upłynnić, ostudzić. Fasolę, banana oraz jajka dokładnie zblendować na gładką masę (nie powinno być w niej grudek). Do masy dodać ksylitol, ekstrakt waniliowy, sodę, sól, kakao, rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz masło lub olej i ponownie zblendować lub wymieszać dokładnie łyżką. Przelać to przygotowanej wcześniej tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut.
Thermomix:
- Piekarnik nagrzać do 180 st. Tortownicę (18-20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną na kawałki czekoladę, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, roztopić 3 min/60°C/obr. 2.
- Dodać odsączoną fasolę, jajka, pokrojonego na kawałki banana, ksylitol lub erytrytol, ekstrakt waniliowy, sodę oraz kakao, zmiksować przy pomocy kopystki 1 min/obr. 8. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i piec 45-50 minut.
Dwa razy wymieniony jest olej / masło w przepisie -> prośba o weryfikację bo jest to trochę mylące …
Pani Marto, dziękuję za czujność! 🙂 Już wszystko poprawione 🙂